Asukkaalle

Näiltä sivuilta löydät paljon käytännön tietoa asumiseesi liittyen.

Asiakaspalveluaikamme ja yhteystiedot löytyvät Yhteystiedot-osiosta.

Toivomme, että löydät näiltä sivuiltamme sinua kiinnostavaa ja tarpeellista tietoa asumisesta JVA:lla.

tonttu_omena.jpg

Asukkaan opas »
Maksut »
Asunnon vaihto »
Kiinteistöjen hoito »
Asunnon irtisanominen »
Lomakkeet »
Pelastussuunnitelma »

Asukkaan opas

Asukkaan opas on JVA:n asukkaille tarkoitettu käsikirja, josta löytyvät jokapäiväiseen asumiseen liittyvät ohjeet ja neuvot vuokrasopimuksen tekemisestä poismuuttoon.

Lue opas täällä

Oppaan sisältö: Tyynyt

Tutustu oppaaseen, ja mikäli et löydä etsimääsi, ota yhteyttä alueesi asukasisännöitsijään.

Toivomme, että viihdyt ja koet kotisi turvalliseksi!

Lataa tulostettava versio täällä


Maksut

Tärkein maksu on tietysti itse asunnon vuokra.

Vuokranmaksun eräpäivä on aina kunkin kuukauden 6. päivä. Vuokraa maksettaessa on aina käytettävä vakioviitenumeroa; näin varmistat suorituksesi nopean perilletulon.

Käyttökorvaukset (sauna, autopaikka) maksetaan vuokran yhteydessä kuukausittain.

Erillinen vesimaksu

Osassa kiinteistöistämme on käytössä erillinen vesimaksu, joka perustuu joko huoneiston kokoon tai huoneiston asukasmäärään. Tästä on aina maininta vuokrasopimuksessa.

Olenko oikeutettu asumistukeen?

Voit käydä tarkistamassa ja laskemassa arvion mahdollisesta asumistuesta Kelan sivuilta löytyvällä asumistukilaskurilla.

Vuokravakuusmaksut

  • 260 e 1 h + k/kk
  • 340 e 2 - 3 h + k/kk
  • 420 e 4 h +k/kk ja isommat

Vuokravakuus palautetaan noin kuukauden kuluttua viimeisestä vuokravastuupäivästä, mikäli JVA:lla ei ole saatavia asukkaalta. Saataviin luetaan vuokrasaatavat sekä asuntokatselmuksessa ilmenevät korjauskulut. Korjauskulujen määrä selviää usein vasta korjaajan laskutuksen jälkeen.

Vuokrasopimuksen voi allekirjoittaa vasta, kun vakuusmaksu on maksettu. Tämä käytäntö koskee myös asunnonvaihtajia.

Tanhukaari julkisivu.jpg - pienennetty

Tanhukaari.jpg - pienennetty

Kodin vaihto

Vuokra-asuminen on joustavaa myös asukkaan elämäntilanteen muuttuessa, sillä kotia on mahdollista vaihtaa yhtiön sisäisesti asunnosta toiseen elämäntilanteen mukaan.

Asunnonvaihtotarpeen syntyessä aloitetaan asunnonhaku tavanomaiseen tapaan, täyttämällä asuntohakemus.

Yhtiön sisäisessä vaihdossa irtisanomisaika on tavanomaista lyhyempi

JVA:n asunnosta toiseen muutettaessa asukkaalta ei peritä normaalia irtisanomisjan mukaista vuokraa, vaan vuokravastuu päätetään yhtiön sisäisesti tehtävissä asunnonvaihdoissa aina asunnosta poismuuttopäivään. Tällä tavoin kodinvaihto on joustavaa.

Muuttajalta peritään myös yhtiön sisäisessä asunnonvaihtotilanteessa normaali huoneistokoon mukainen vakuusmaksu. Vakuus on aina huoneistokohtainen, eikä sen vuoksi siirry muuttajan mukana asunnosta toiseen. Kun edellinen asunto on tarkastettu, vuokravakuus palautuu asukkaalle, edellyttäen että vuokranmaksuun ja asunnon kunnossapitoon liittyvät velvoitteet on hoidettu moitteettomasti.


Kiinteistöjen hoito

Ilmoita vioista huoltoyhtiölle Mukit

Ilmoita huoltoyhtiölle tai kiinteistönhoitajalle havaitsemistasi huoneiston tai kiinteistön vioista, kuten rikkoutuneesta ikkunasta, hissistä, sähkölaitteesta tai vesivuodosta. Ilmoitus on tehtävä heti, mikäli vika tai vahinko aiheuttaa vaaraa tai voi jatkuessaan aiheuttaa lisävahinkoa. Myös avain-, autopaikka- ja saunavuoroasioissa ota ensisijaisesti yhteyttä huoltoyhtiöön.

Voit tehdä ilmoituksen helpoimmin sähköisenä vikailmoituksena. Huomioitahan kuitenkin, että sähköistä lomaketta ei ole tarkoitettu kiireellisiä vikailmoituksia varten (esim. putkivuodot, viemäritukokset), vaan niistä tulee tehdä viivytyksettä vikailmoitus huoltoyhtiön päivystysnumeroon, joka löytyy talonne ulko-ovesta tai ilmoitustaululta.

Ota yhteyttä tekniseen asiakaspalveluun

Teknisiin puutteisiin ja ongelmiin liittyvissä asioissa palvelee tekninen asiakaspalvelumme. He vastaavat tiedusteluihin, neuvovat ja opastavat sekä huolehtivat siitä, että pyydetty työtehtävä tai ilmoitus menee perille tekijöille JVA:n sisällä tai ulkopuoliselle palveluntuottajalle.

Korjausvastuu voi olla myös asukkaalla

Pääsääntö on, että kiinteistön ulko- ja sisäpuoliset korjaustyöt kuuluvat JVA:lle. Asukas sen sijaan vastaa hankkimistaan lisävarusteista ja muista asumistason kohottamiseen liittyvistä korjauksista. Lamppujen vaihdot, pesualtaan tulpat, hajulukkojen puhdistus yms. toimenpiteet kuuluvat asukkaalle. Tutustu korjausvastuutaulukkoon.

Asunnon irtisanominen

Vuokrasopimus on irtisanottava kirjallisesti. Voit tulla tekemään irtisanomisen asiakaspalveluumme, jossa virkailija kirjaa sen suoraan järjestelmään tai hoitaa asian sähköisesti kotisivuillamme kirjautumalla pankkitunnuksilla irtisanomistoimintoon.

Mikäli ette saa tehtyä sähköistä irtisanomista olkaa yhteydessä suoraan asiakaspalvelu.jva@jva.fi

Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi sähköisesti irtisanoa.

Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on vuokralaisen puolelta yksi (1) kokonainen kalenterikuukausi sen kuukauden viimeistä päivästä lukien, kun irtisanominen tapahtuu.

Vuokranmaksuvastuu on irtisanomispäivää seuraavan kuukauden loppuun asti (esim. jos asunto irtisanotaan 5.11., on vuokravastuu 31.12. saakka)

Avio- tai avoparien olleessa kyseessä, ei puoliso saa irtisanoa vuokrasopimusta ilman toisen puolison suostumusta. Jos vain toinen puoliso muuttaa, on poismuuttavan irtisanottava sopimus kirjallisesti omalta osaltaan.


Muutto-ohje

Asuntoon muuttaessasi muistettavia käytännön asioita on paljon...
Jokainen JVAn asuntoon muuttava saa mukaansa asukaskansion, joka sisältää mm. muuttajan muistilistan. Muistilistassa on lyhyesti, mutta ytimekkäästi käyty läpi asioita, jotka tulee muistaa hoitaa muuton ohella. Näistä tärkeimpiä ovat osoitteenmuutos maistraattiin sekä postiin ja sähkösopimuksen solmiminen. Sähkösopimus on hyvä tehdä vähintään viikko ennen sopimuksen alkamista, jotta saat heti muuttaessasi asuntoosi olennaisimmat, eli valot sekä jääkaapin kylmäksi.

102.JPG

...ja poismuuttaessasi myös

Olemme laatineet listauksen asioista, jotka tulee huomioida vuokra-asunnosta poismuuttaessaan. Irtisanomisen yhteydessä asukas saa itselleen mukaansa poismuutto-ohjeen, jossa on käyty läpi mm. loppusiivoukseen liittyviä seikkoja. Mikäli irtisanominen on toimitettu meille postitse, lähetämme poismuutto-ohjeen irtisanomisvahvistuksen mukana.