Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lähikuva leikkipuiston kiipeilytelineestä. Kuva Heidi Lehto
Jyväskylästä löytyy lapsille kivaa kesätekemistä, yleensä ihan kotikulmilta.
Kuva
Lähikuva leikkipuiston kiipeilytelineestä. Kuva Heidi Lehto

Lapset kirmaavat taas pian kesälaitumille, mutta missä ne laitumet Jyväskylässä oikein ovat? Kokosimme kaupungin kivoimmat leikkipuistot JVA-kotien lähettyviltä.

Kuva
Pieni poika pyöräilee tiellä.
Mistä löytyy Jyväskylän kivoimmat kesälaitumet lapsille?

Jyväskylän kaupungin alueella on reilu sata leikkipuistoa. Ne sijoittuvat tasaisesti ympäri kaupunkia ja niiden suunnittelua ja ylläpitoa ohjaavat kunkin alueen omaleimainen luonto, kulkuyhteydet ja turvallisuus. Kokosimme leikkipuistot, joihin kannattaa lähteä tutustumaan vähän kauempaakin ja jotka soveltuvat hyvin myös koko perheen kesäretkipaikaksi.

Kuva
Yleiskuva Mäki-Matin leikkipuistosta. Kuva Heidi Lehto
Mäki_Matti on Suomen vanhin perhepuisto. Sen idyllinen tunnelma on tuttu monille jyväskyläläisille.

Mäki-Matti on perheen pienten paratiisi 

Oikokatu 7

Mäki-Matin perhepuisto tarjoaa monia mahdollisuuksia vapaaseen oleiluun ja leikkiin, mutta myös ohjattuun toimintaan ja kerhoihin. Kesällä puistossa tapahtuu lähes joka päivä jotakin, vilttikirppistä, esityksiä, taidetta ja tapahtumia. Vaijeriliuku, kotakylä ja mansardikattoinen leikkimökki ovat jyväskyläläisten lasten klassikkoja. Puiston pihapiirissä toimii myös Vanha Kunnon Kahvila, jonka korvapuusteja kannattaa ehdottomasti maistaa. Mäki-Matissa vierähtää helposti koko kesäinen päivä.

Kuva
Hiekkaleluja ja pieni lapsi hiekkalaatikolla.
Jyväskylän kivoimmissa leikkipuistoissa tekemistä löytyy pienille, isoille ja aikuisille!

Liikennepuistossa opetellaan tärkeitä taitoja

Eeronkatu 15

Viitaniemen liikennepuisto on pienoismalli oikeasta liikenneympäristöstä. Täällä liikennesääntöjen ja -merkkien opettelu onnistuu leikin lomassa. Liikennepuiston aukioloaikoina puistosta voi lainata erikokoisia polkuautoja ja kolmipyöräisiä. Muulloin puistossa voi ajella omalla pyörällä. Puisto on maksuton ja yksi Jyväskylän suosituimmista retkikohteista lapsiperheille.

Kuva
Lähikuva leikkipuiston kiipeilytelineestä. Kuva Heidi Lehto
Jyväskylän leikkipuistojen omaleimaisuus löytyy luonnon, ympäristön ja liikenneyhteyksien tarjoamista mahdollisuuksista.

Yrttisuon perhepuisto on täynnä toimintaa

Kekkolantie 18

Perhepuisto on kaikille avoin kohtaamispaikka. Puiston leikkivälineet ovat vapaasti käytettävissä ja monipuolinen puisto tarjoaa tekemistä pienten hiekkalaatikkoleikeistä isojen lasten hippasteluun.  Puiston yhteydessä on myös hiekkakenttä pallopeleihin, sekä paljon tilaa omien pelien ja leikkien luomiseen. Puistossa on myös ohjattua toimintaa, kerhoja ja perhekahvilatoimintaa, joita vetävät varhaiskasvatuksen ammattilaiset. Puiston tiloja voi myös vuokrata vaikkapa perhejuhlien tai tapahtumien.

Kuva
Joutsenen mallinen kiipeilyteline puistossa. Kuva Heidi Lehto
Kivassa leikkipuistossa löytyy tekemistä koko päiväksi, huilausta, eväitä ja uimista unohtamatta.

Kangaslammenpuistossa myös isommat lapset viihtyvät 

Taimistontie 6

Kangaslammenleikkipuisto on lammen rannalla, eli täällä pääsee halutessaan myös uimaan. Lammen rannalta tai vihreän puiston reunalta löytyy rauhallisia retkipaikkoja myös pienille päiväunille tai eväiden syömiseen. Puistosta löytyy tekemistä vähän isommillekin lapsille, sillä monipuoliset kiipeilypaikat ja parkourpuisto haastavat kokeilemaan ja liikkumaan. Myös aikuisille löytyy tekemistä, sillä puistossa on hyvä ulkoilma kuntosali. Kangaslammen ympäri kiertävä kaunis lenkkipolku sopii sekä sprinttailuun, että lintujen ja luonnon kuunteluun.