Hyppää pääsisältöön
Kuva
Olohuoneen pöytä, jonka takana sohva ja sohvatyynyjä. Kuva Heidi Lehto. Kuva Heidi Lehto
Kotiin tuli lisää tilaa, rauhaa ja seesteisiä näkymiä tilasta toiseen.
Kuva
Olohuoneen pöytä, jonka takana sohva ja sohvatyynyjä. Kuva Heidi Lehto

Lasten omilleen muutto on uusi elämänvaihe, johon kannatta haikeuden lisäksi suhtautua myös ilolla.

Kuva
Lähikuva ruukussa olevista heinäkasveista. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Olohuone, jonka peräseinällä on ovi makuuhuoneeseen. Kuva Heidi Lehto
Koti sisustettiin uudestaan, kun lapset muuttivat pois kotoa.

Uusi elämänvaihe alkaa

Lapsen aikuistuminen on luonnollinen merkki siitä, että kasvatustyö on mennyt hyvin maaliin ja että nyt on aika keskittyä enemmän omiin toiveisiin ja tarpeisiin.
Taina ja Jari ovat kotona ihan kahdestaan yli kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Tytär lähti maailmalle jo joitakin vuosia sitten ja silloin perhe muutti tähän kotiin. Poika lennähti kotipesästä maailmalle viime vuonna. Muutto laittoi Tainan ja Jarin kodin uusiksi ihan käytännönkin tasolla, sillä vanhemmille vapautui oma erillinen makuuhuone. Tähän asti vanhemmat olivat nukkuneet olohuoneessa, ja kodin ainoa makuuhuone oli pojan käytössä.

Kuva
Teos, jossa on pyöreitä elementtejä päällekkäin. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Sänky, jonka päällä koristetyynyjä. Kuva Heidi Lehto
Koti tuntuu uudelta, kun huonejärjestelyjä on vaihdettu.

Kotiin tehtiin uusi sisustus

Olohuone tuntui yhtäkkiä suurelta ja avaralta. Ajatus siitä, että olohuoneen voi sisustaa ihan vain kahden aikuisen tarpeisiin oli mahtava. Mitä me aikuiset olohuoneelta tai koko kodilta haluamme, millaisista sisustusjutuista me pidämme? Olohuoneeseen päädyttiin ostamaan kaksi sohvaa, molemmille omat. Uusi oma makuuhuone sisustettiin vaaleilla sävyillä ja terästettiin mustalla. Makuuhuoneen nurkkaan mahtui vielä kuntolaitekin. Käytännössä Taina on ollut sisustamisen ja kodinlaiton vastuuhenkilö ja Jari on antanut mielellään päätösvallan väristä ja muista yksityiskohdista Tainalle. 

Kuva
Olohuoneen pöytä, jonka takana sohva ja sohvatyynyjä. Kuva Heidi Lehto. Kuva Heidi Lehto
Väljemmin sisustetusta kodista avautuu rauhallisia ja selkeitä näkymiä.

Paikat on aina järjestyksessä

Uusi elämänvaihe on laittanut pariskunnan usein istumaan sohvalle ihailemaan kodin avaruutta, siisteyttä ja hiljaisuutta. Lapsiperhe arki oli usein täynnä elämää, pyykkiä tuolin kaiteella ja unohtuneita astioita pöydänkulmalla. Nyt kaikki paikat tuntuvat olevat jatkuvasti järjestyksessä ja puhtaana. Tästä tilanteesta on monesti haaveiltu ja nyt kun se on käsillä, on siitä lupa nauttia hyvällä omallatunnolla. Lasten poismuutto on uusi ja innostava elämänvaihe. Yhteys lapsiin säilyy tiiviinä ja rakastavana, vaikka heitä ei ehkä enää näekään joka päivä. 

Kuva
Takapihalla kaksi aurinkovarjoa ja nojatuolia vierekkäin. Kuva Heidi Lehto
Suojaisa takapiha on kovalla käytöllä pitkälle syksyyn.

Koti on lepopaikka

Koti tuntuu uudelta, kun sen käyttötarkoitus on muuttunut ja tilat järjestelty uudestaan. JVA on ollut hyvä vuokranantaja ja Palokan Kirri on kiva asuinalue. Taina on tehnyt kodin takapihasta suojaisan lepopaikan, joka tarjoaa kotiin vielä lisätilaa kesäisin. Eikä edessä olevat syksyn pimeät ja hiljaiset illatkaan haittaa, sillä syksy on Tainan lempivuodenaika. Silloin jatketaan kodin sisätilojen sisustusta, sytytellään kynttilöitä ja nautitaan kivasta kodista.