Hyppää pääsisältöön
Kuva
Muki, kirja ja silmälasit vuoteen päällä.
Jokaisen joulu on erilainen.
Kuva
Muki, kirja ja silmälasit vuoteen päällä.

Joulu tulee tekemällä tai tekemättä. Ennen joulua voi kysyä itseltään, millainen joulu on tänä vuonna juuri minulle paras.

Kuva
Kädet sujauttaa joululahjaa paperipussiin.
Mitoita jouluaskareet omien voimien mukaan. Mitkä puuhat ovat sinulle mukavimpia?

Perinteet velvoittavat, vai velvoittavatko?

Joulu on täynnä erilaisia perinteitä ja tapoja. Milloin ja miten kuusi koristellaan, missä joulupuuro syödään ja milloin vaihdetaan paketteja. Perinteet luovat jouluun tuttua kaavaa ja tunnelmaa, jota toistamalla haemme aitoa joulun tunnelmaa. Muistot lapsuuden ihanista jouluista halutaan kokea yhä uudestaan ja uudestaan. Huoleton ja kutkuttavan jännittävä tunnelma halutaan siirtää myös lapsille ja lapsenlapsille. 

Perinteiden tarkka noudattaminen on kuitenkin äärettömän työlästä hommaa, joka alkaa helposti kiristämään kaikkien hermoja. Ehkä vain yhden tai kahden tavan noudattaminen voisi riittää rakentamaan aitoa, rentoa ja lämminhenkistä jouluperinnettä?

Kuva
Muki, kirja ja silmälasit vuoteen päällä.
Jouluna on mukava muistaa ja huomioida muita, mutta myös omille lempipuuhille on hyvä varata aikaa,

Pakollisia hommia

Suvun taiteelliselta askartelijalta odotetaan joka jouluista joulukorttitervehdystä ja taitavan kokin toivotaan loistavan keittiössä joulusta toiseen. Neulomista rakastava sukittaa tietenkin taas kaikkien jalat ja siisteyttä arvostava putsaa kaapit ja kulmat. Tällaisia perinteitä ei kannata aktiivisesti vahvistaa, sillä niistä tulee helposti suorittajilleen taakkoja. 

Toki on järkevää, että jouluvalmisteluissa jokainen saa tehdä niitä hommia, jotka ovat itselleen luontaisia ja mielekkäitä. Jouluaskareet eivät saisi kuitenkaan perustua toisten odotuksille tai olettamuksille. Intohimoinen sukan tekijä saattaakin tänä vuonna inhota lankoja ja puikkoja tai taitava askartelija tarvita enemmän unta, kuin kiitoksia kauniista korteista. 

Kuva
Havunoksia ja joulukuusenkoristeita.
Siivoamista, leipomista, lahjojen hankkimista, kuusen koristelua, sukulaisten muistamista, kummilasten huomioimista... Mitkä perinteet ovat tärkeitä ja mistä voisi jopa luopua kokonaan.

Omat voimat tarkasteluun

Joulu on jokaiselle odotuksia täynnä. Innoissamme saatamme lähteä toistamaan joulun kaavaa sen enempää pohdiskelematta. Kun joululaulut soivat ja kauppojen mainoksissa hehkutetaan joulun taikaa, on helppoa lähteä mukaan rakentamaan myyttiä täydellisestä joulusta. Mielikuvia kauniista kattauksista ja herkullisista ruoista, onnellisista lapsista ja aikuisista joulukuusen kimalluksessa. 

Ruuhkat ruokakaupoissa, hupeneva säästötilinsaldo tai arkiset huolet eivät mahdu kuvaan täydellisestä joulusta, vaikka ne ovat osa meidän kaikkien joulua, tavalla tai toisella.

Kuva
Keittiö, jossa sininen seinä ja uudenvuoden koristeita.
Kaikki vuodet ova erilaisia ja jokainen joulu ainutlaatuinen. Perinteet ja tavat sitovat mieliämme joulun tunnelmaan. Perinteet voivat kuitenkin olla myös raskas taakka ja velvoite.

Joulu tulee…

…tekemällä tai tekemättä. Aattoiltana koko Suomi on vetäytynyt koteihinsa tai läheistensä luo. Monessa kodissa kuullaan riemunkiljahduksia, mutta joissakin kodeissa on myös huolta tai surua. Taivas voi olla tähdistä kirkas tai lumituprusta sakea. Jossakin kaivataan rauhaa ja unta, jossakin ystäviä ja kohtaamisia. 

Jokainen joulu on ainutlaatuinen, kun vain pysähdymme kuuntelemaan, mitä se juuri meille tänä jouluna antaa.