Hyppää pääsisältöön
Kuva
Värikkäitä maalauksia, värikkäällä seinällä. Kuva Heidi Lehto
Maailman matkaajan kotiin on kulkeutunut pala kiehtovaa Meksikoa, aitoa Afrikkaa ja Asteekkien mystistä kulttuuria.
Kuva
Värikkäitä maalauksia, värikkäällä seinällä. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Olohuoneen seinällä kirjavia maalauksia. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Näkymä eteisestä makuuhuoneeseen ja keittiöön. Kuva Heidi Lehto

Samassa rytmissä

Ihanasti asukkaansa näköinen koti tulvii mielenkiintoisia tarinoita ja värejä. Epätavalliset esineet eivät ole markettitavaraa, vaan muistoja pitkin maailmaa. Uljaat pyramiditemppelit ja niiden tunnelma tekivät vaikutuksen Börjeen jo kaksikymmentä vuotta sitten, ensimmäisellä Meksikon matkalla. Mies on lähtenyt Meksikosta useasti sen jälkeen, mutta maan kulttuuri ja ihmiset ovat jääneet hänen sydämeensä ikuisesti. Kirjavat boncho-kankaat ja iloisen väriset matot kotona muistuttavat tuosta rakkaudesta. Runsas ja rohkea värien käyttö on luontevaa, kun on kerran ihastunut Meksikoon!

Kuva
Lähikuva päiväpeitteestä, jossa kuvana iso intiaanipäähine. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Makuuhuoneen sängynpäädyssä on seinävaate ja hattu. Kuva Heidi Lehto

Maailman värit

Kodin seinillä olevat värikkäät taulut ovat Börjen itse maalaamia. Pikkutarkat siveltimen vedot ja herkulliset väriyhdistelmät kuvaavat Asteekki intiaaneja ja heidän näyttäviä päähineitään. Keittiössä on hyvä luonnonvalo, joten se on valjastettu maalaamiselle ja ruokailu tapahtuu usein olohuoneessa. Yhden ihmisen taloudessa monet käytännönasiat ovat lopulta vain järjestelykysymyksiä. Maalaamisen lisäksi Börjen illat kuluvat töiden jälkeen musiikin parissa. Kitara istuu kainaloon niin luontevasti, että se on kuin soittajansa kylkiluu. Tällä hetkellä afrikkalaista rytmiikkaa mukailevat ääniraidat lähtevät sähköisesti Senegaliin. Nykytekniikka mahdollistaa, sen, että musiikkia voidaan tehdä yhdessä, vaikka soittajan ja solistin välillä olisi tuhansien kilometrien välimatka.

Kuva
Kitaran kannessa on kalliopiirroksia. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Yleiskuva olohuoneesta. Kuva Heidi Lehto

Taikaa ja tarinoita

Mielenkiintoiset soittimet ovat osa kodin sisustusta. Akustisen kitaran kannessa on Lapin shamaanin piirrosmerkit ja sen vieressä oleva djembe rumpu on kuulunut aikanaan Jimi Hendrixin rumpalille. Jokaisella esineellä on olemassa tarkoitus, tarina tai muisto. Koti ilmentää asukkaan elämää ja siksi kodin tunnelma on niin aito ja välitön. Vierailu Börjen luona on kuin pieni aikamatka tai sukellus mielenkiintoiseen museoon, jossa myös arkiset tavarat saavat uusi merkityksiä. Oman näköinen koti on asujalleen mieluinen ja toimiva, oma tukikohta maailman laidalla.

Kuva
Lähikuva maalaustarvikkeista ja väreistä. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Mies soittaa sohvalla kitaraa. Kuva Heidi Lehto