Hyppää pääsisältöön
Kuva
Punaisen seinän edessä pihakalusteet ja kukkia. Kuva Heidi Lehto. Kuva Heidi Lehto
Maria Florin on Pohjanahon talotoimikunnassa ja tuntee kaikki pihapiirin asukkaat. Täällä moikataan kaikkia naapureita ja otetaan jokainen asukas mukaan talon toimintaan ja pihan kehittämiseen. Ketään ei pakoteta, mutta kaikkia pyydetään, täsmentää Maria,
Kuva
Punaisen seinän edessä pihakalusteet ja kukkia. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Lähikuva keltaisista kukista. Kuva Heidi Lehto
Pohjanahon  pihamaa Kuokkalassa on viihtyisän näköinen ja kaikkien talon asukkaiden yhteisessä käytössä.

Meidän kaikkien kotipiha


Aktiivinen talotoimikunta on yhteisen toiminnan ydin, mutta vielä sitäkin tärkeämpää on aidot kohtaamiset asukkaiden kanssa. Marialla on tapana kysyä naapureiden kuulumisia ja myös kuunnella vastauksia. Hyväntahtoisuus lisää hyvää, ja tänne on syntynyt aika kiva yhteishenki.
Marian parvekkeelta näkee lähes koko pihan ja hän tuntee kaikki pihan lapset nimeltä. Mariasta on luontevaa katsoa sivusilmällä oman talon lasten touhuja ja se luo turvallisuutta kaikille. Ketään ei saa kytätä ja jokaisella on mahdollisuus elää oma yksityistä elämäänsä, mutta kun tietää naapureista edes jotakin, se lähentää ja rakentaa luottamusta. 

Kuva
Hiekkaleikkejä ylhäältäpäin kuvattuna. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Riippukeinu kiinnitettynä suureen puuhun. Kuva Heidi Lehto
Pihamaalla on tekemistä teineille ja taaperoille. On tärkeää, että kaikki kokevat pihan omakseen.

Täällä naapuriin voi luottaa


Piha-aluetta käytetään, huolletaan ja rakennetaan yhdessä. Yhteisellä pihalla on tilaa lapsille, aikuisille ja myös nuorisolle. Kotipihan pitää olla toimiva ja mukava paikka kaikille. On tärkeää, että myös nuorten annetaan olla pihalla rennosti ja omalla tavallaan, eikä ajeta heitä ostareille notkumaan.
Grillikatos on pihan suosituin paikka ja sen yhteyteen rakennettiin vasta hiljattain isompi terassi. Nyt paikalle mahtuu isompikin porukka, eikä edes vesisade haittaa. Pohjanahon talon pihalla on myös katettu hiekkalaatikko ja leikkimökki pienemmille lapsille. Yhteiset lelut makaavat toisinaan pitkin pihaa, tai roskia saattaa jäädä keräämättä, mutta silloin muistutellaan yhteisistä säännöistä. Yhteinen piha opettaa vastuun kantamista jokaiselle pihan käyttäjälle. 

Kuva
Lippunauha talon seinällä. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Punaisen seinän vieressä on puutarhatuoleja ja kukkia. Kuva Heidi Lehto
JVA on vuokranantajana ollut mukana tukemassa pihan kehittämistä. Toiminnan lähtökohtana on aktiivinen asukastoimikunta. 

Yhteistyö opettaa arvostamaan yhteistä omaisuutta


Vuokranantaja on ollut mukana rakentamassa pihasta toimivaa ja viihtyisää. JVA:n kukkaraha on ollut käytössä jo useita vuosia. Sillä talotoimikunta hankkii yhteiselle pihalle kesäkukat. Hoidettu ja eläväisen näköinen piha on myös vuokranantajan näkökulmasta hyvä asia. Siistit ja hoidetut tilat vähentävät ilkivaltaa ja häiriökäyttäytymistä. Kun kaikki vievät roskat roskiin, ei kukaan kehtaa jättää omia roskiaan keräämättä. JVA:n toimintaraha kannustaa talotoimikuntia kehittämään oman talon toimintaa.

Kuva
Lähikuva keltaisista kukista. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Yleiskuva talon grillipaikalta. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Lasten leikkipaikka ja lelujen säilytyslaatikko. Kuva Heidi Lehto
Yhteiset säännöt opettavat vastuullisuutta kaikille pihan käyttäjille.

Pihatalkoot on perinne


Pihatalkoisiin tehdään kutsukirjeet keväällä ja ne viedään kaikkien asukkaiden postilaatikkoon. Kun talkoissa touhutaan porukalla, saadaan yhdessä illassa paljon aikaan. Jokainen osallistuu oman osaamisen tai voimien mukaan. Joku keittää kahvia ja toinen puhdistaa puutarhakalusteita. Myös ihan vain pihamaalla istumisella ja toisten kanssa juttelemisella on tärkeä rooli, sillä se lisää yhteisöllisyyttä ja vähentää yksinäisyyttä. Joskus jollekin on hyvä tapa osallistua talkoisiin vain parvekkeelta katselemalla, ja sekin käy oikein hyvin. 

Pihatalkoiden lisäksi on kokeiltu muitakin kaikille yhteisiä tapahtumia. Kerran pihalla pelattiin lentopalloa ja muita pihapelejä koko ilta. Yhteiset pihajuhlat olivat myös onnistunut tempaus. Aidoimmillaan pihan käyttö lähtee kuitenkin asukkaiden omista ideoista ja aikatauluista. Naapurit voivat aina liittyä mukaan niin halutessaan.

Kuva
Leikkimökki. Kuva Heidi Lehto

 

Kuva
Punainen tiilikerrostalo. Kuva Heidi Lehto
Pohjanahon pihapiirin taloja. Pieniä ja isoja.