(myös) Lemmikin koti
JVA-kodeissa lemmikit ovat perheenjäseniä. Kansainvälistä eläintenpäivää vietetään 4.10.
Ihmisen paras ystävä
Suomessa joka kolmannessa kodissa on lemmikkieläin. Aikoinaan jokaisessa talossa oli oltava vähintäänkin lehmä. Hevonen oli apuna maatilan töissä, ja kana tai lammas tuottivat villaa ja kananmunia. Mutta nämä hyötyeläimet olivat usein myös ystäviä ja perheenjäseniä, joita hoivattiin ja rakastettiin.
Nipsu, Carlos, Kekkonen ja Töpö
Nykymaailmassa lemmikkieläimet tuovat ihmisille lähinnä seuraa, turvaa ja lohtua. Koira voi toimia kuitenkin myös työtehtävissä vaikkapa näkövammaisen tai diabeetikon apuna. Moni kokee oman lemmikkieläimen terapeuttina, joka osaa kuunnella ja lohduttaa. Eläimet myös opettavat meille paljon empatiaa ja vastuun kantamista. Monessa perheessä koiran ulkoilutus on yksi lasten kotityö, joka opettaa huolehtimaan toisten tarpeista. Ehkäpä siis edelleen ihminen tarvitsee eläimiä oman hyvinvoinnin ja elämän ylläpitämiseksi.
Lemmikkinä vuokrakodissa
Vuokrakodissa lemmikkieläimiä koskevat yleisesti ottaen samat säännöt kuin ihmisiäkin. Lemmikki ei saa rikkoa kodin pintoja, ei tehdä tarpeitaan piha-alueelle tai aiheuttaa melua tai häiriötä naapureille. Lemmikkieläin on aina vuokralaisen vastuulla. Jos kotiin tulee vaikkapa raapimajälkiä ovenpieliin, hankkii vuokralainen uudet karmit tai korvaa aiheutuneen vahingon muutoin. Monet lemmikin omistajat ovat hyödyntäneet näihin korjauksiin asukaspisteitä. Ihan niin kuin kaikissa tilanteissa, myös lemmikkien kanssa on hyvä kuunnella naapureiden mielipiteitä. Lähes aina ymmärrystä löytyy puolin ja toisin, kun keskustelu ja kuunteluyhteys on kunnossa.