Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nahkasohva jonka päällä tyynyjä.
Sisustusta pikkurahalla.
Kuva
Nahkasohva jonka päällä tyynyjä.

Sänky, pöytä, tuoli. Pari pyyhettä, petivaatteet ja astioita, näitä löytyy monen kotoa ensimäistä kertaa muuttavan matkakuormasta. Mitä muuta uudessa kodissa sitten olisi oltava, paljastuu yleensä vasta arjen alettua. Joku tarvitsee ison peilin, toinen taas hyvän nojatuolin. Siitä alkaa oman näköisen kodin sisustaminen.

Kuva
Valkoinen huone ja puunvärinen ruokaryhmä.
Huonekaluja löytyy edullisesti tai jopa ilmaiseksi kirppareilta. Yhtenäinen värimaailma tekee kalusteista  toisiinsa sopivia. Kalusteiden maalaaminen on yllättävän helppoa.

Kierrätyskeskukset ja kirpputorit


Kiertele katsomassa parhaat paikalliset kirpparit ja kierrätyskeskukset. Selaa Tori.fi ja Facebook-ryhmät. Näillä areenoilla nopeat elävät, eli hakuvahti päälle!


Jyväskylässä huonekaluja myyvät kirpparit:

Kirpparilla.fi, Sorastajantie 1, Seppälänkangas
kirpparilla.fi/jyvaskyla/
EkoCenter Harjunporras, Sorastajantie 6, Seppälänkangas
www.jklkl.fi/
Silinteri, Kirrinkuja 1, Palokka
silinteri.fi/jyvaskyla/
SPR Kirri, Kirrispolku 5, Palokka
spr-kirppis.fi/stores/kirri/
SPR Kortepohja, Isännäntie 1 G, Kortepohja
spr-kirppis.fi/stores/kortepohja/
SPR Seppälä, Ahjokatu 14–16, Seppälä
spr-kirppis.fi/stores/seppala/

Löydä linkin takaa kaikki Jyväskylän kirpputorit ja kierrätyskeskukset. Sivustolta löytyy myös kirpparit, jotka tarjoavat huonekalulle kuljetuspalvelua.
www.kirpputorihaku.com/kirpputori/jyvaskyla

Kuva
Nahkasohva jonka päällä tyynyjä.
Peilit ja tekstiilit on nopea ja helppo tapa sisustaa tyhjää tilaa.

Maalaamalla oma värimaailma

Kalusteita katsellessa kannattaa kiinnittää huomiota sopiviin mittoihin, tyyliin ja materiaaliin. Värillä ei ole niinkään väliä, sillä lähes kaikki kalusteet voi maalata uudestaan. Maalaaminen on yllättävän helppoa ja nopeaa ja yhtenäinen väritys tekee eriparisista kalusteista yhtenäisiä. Huomaa kuitenkin, että maalilaatuja on erilaisia. Kovalla kulutuksella olevalle pöydälle ja tuolille tarvitaan kestävä huonekalumaali, kun taas vaikkapa yöpöydän tai naulakon voi maalata esimerkiksi mattapintaisella kalkkimaalilla. 
JVA-kodeissa myös seinien maalaaminen on sallittua. Siihen tarvitaan jo hieman enemmän ja parempia työkaluja ja värin valitsemisessa kannattaa pyytää apua joko JVA-rautakaupoista tai JVA:n omalta sisustusneuvojalta. Seinillä värit saavat usein olla huomattavasti murretumpia sävyjä, kuin mitä omat lempiväri ovat.

Kuva
Maalipurkin kansi ja pensseli.

JVA:n kanssa yhteistyötä tekevät rautakaupat:

RTV Jyväskylä, Ahjokatu 18, Seppälä
rtv.fi/toimipaikat/rtv-jyvaskyla/
K-Rauta Seppälä, Ahjokatu 15, Seppälä
www.k-rauta.fi/myymalat/seppala

Kuva
Viherkasvi ja tuoli.
Kalusteiden järjestystä kannattaa kokeilla rohkeasti. Joskus sohva voi olla hyvä keskellä huonetta.

Kalusteiden järjestys

Yleensä huonekaluja ja tavaroita on aluksi liian vähän ja koti näyttää tyhjältä. Kaikkien kalusteiden ei tarvitse olla seinän vieressä, vaan sohvaa tai sänkyä voi kokeilla rohkeasti keskelle lattiaa. Huonekalujen sijoittelulla voi pieneenkin tilaan luoda erillisiä tiloja. Peiliä kannattaa aina mallailla useammalle eri seinälle, sillä sen kautta avautuu yleensä yllättäviä näkymiä. Melko tyhjässä kodissa peili kannattaa sijoittaa niin, että sen kautta heijastuu jotain katseltavaa, eikä tyhjä seinä. Yhden ruokatuolin voi viedä eteiseen tai sängyn viereen ja kauneimmat vaatteet voi ripustaa henkareissa roikkumaan seinälle. Pienet esineet tulevat usein paremmin esille ryhmään aseteltuina, kuin pitkin huonetta ripoteltuina.

Tekstiilit tekevät taikoja

Matto on kodin tärkein tekstiili ja sen pitää olla tarpeeksi iso. Se tuo kotiin pehmeyttä ja lämpöä, sekä tarvittaessa myös väriä. Hyvä vinkki on hankkia matto samoissa sävyissä kuin seinät. Oikean kokoinen olohuoneen matto ylettyy ainakin osittain huoneessa olevien huonekalujen alle. Verhot löytyvät yleensä vaikkapa vanhempien varastoista, kun ei jumiudu ajattelemaan, että verhon on pakko olla verhokangasta. Puuvillapeitot, pöytäliinat ja jopa lakanat voivat toimia hyvin verhoina. Tärkeintä on, että kangas on tahraton ja hyvin silitetty, silloin lopputulos on ryhdikäs ja raikas. Kirppareilta löytyy paljon valmisverhoja, koristetyynyjä ja vilttejä.  Vaaleat tai valkoiset verhot on varmin valinta, sillä ne sopivat yleensä myös seuraavaan kotiin.

Kuva
Pieniä sisustusesineitä.
Pienet yksityiskohdat toimivat paremmin ryhminä, kuin ympäri huonetta.

Maljakko ja kynttilä ovat hyviä hankintoja

Pienillä yksityiskohdilla on iso merkitys kodin tunnelmaan. Lähes ympäri vuoden ulkoa löytyy aina joku oksa tai yksittäinen kukka, jonka voi taittaa maljakkoon pöydälle. Syksyllä ja talvella palava kynttilä tekee kodista viihtyisän ja kodikkaan. Jos kaikki muu kodin koristelu tuntuu turhalta, kannattaa kuitenkin hankkia yksinkertainen maljakko ja tukeva pöytäkynttilä.