Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pikkuinen palomies muutti alakerrasta yläkertaan
Kuva

Muutto alakerrasta yläkertaan tuplasi tilat. Pikku palomies sai oman huoneen ja äiti ja isä yhteisen työhuoneen.

Kuva
Eteinen peilin kautta kuvattuna. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Seinällä taulukollaasi sohvan takana. Kuva Heidi Lehto
Olohuoneen seinällä on lempeän harmaa, sävy joka antaa valkoisille sisustusesineille pehmeän taustan.

Väljä koti on arjen luksusta

Voiko näin pieni perhe asua isossa neliössä, pohti perheen äiti ja isä kotiasioita viime vuoden puolella. Palomies nukkui vielä tiiviisti vanhempien parisängyn vieressä, mutta omia tavaroita ja leluja oli uudelle perheenjäsenelle kertynyt jo jonkun verran. Molemmat vanhemmat tekevät etätöitä kotona, eli kahdelle työpisteelle on kodista joka tapauksessa löydyttävä tilaa. Kaikki kodin toiminnot sai kyllä järjesteltyä kompaktisti kolmioon, mutta isommassa kodissa tilaa jäisi myös tavaroiden ympärille. Väljempi koti toisi ehkä myös joustoa ja mukavuutta arkeen.

Kuva
Ovi on raollaan lastenhuoneeseen. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Yleiskuva lastenhuoneesta. Kuva Heidi Lehto
Uudessa, isommassa kodissa on lastenhuone, vanhempien yhteinen työhuone ja tilaa myös tavaroiden ympärillä.

Uusi, isompi koti laitettiin hakuun

Neliö löytyi yläkerrasta. Ainola on ollut perheelle mukava paikka asua, eli muuttoa ei tarvinnut enää pohtia, vaan tavarat kannettiin pian uuteen kotiin. Valokuvaajanakin työskentelevä äiti teki parilla osuvalla värivalinnalla kodista perheelle sopivan. Makuuhuoneeseen maalattiin syvänpetrolin värinen seinä ja Pikku palomies sai oman huoneensa seinille pehmeää minttumaalia. Olohuoneen seinät maalattiin hennolla harmaalla. Uudet seinävärit antoivat vuokrakodille toivottua luonnetta ja särmää.

Kuva
Valkoisen kaapin päällä istuu leikkipupu. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Makuuhuone ovelta kuvattuna. Kuva Heidi Lehto
Pari osuvaa värivalintaa seinillä antavat vuokrakodille toivottua luonnetta ja särmää.

Tilaa tavaroiden ympärille

Kodissa on paljon kauniita yksityiskohtia, osuvia väripareja ja oivaltavia yksityiskohtia. Valokuvat, kasvit ja käyttöesineet muodostavat rytmikkään sisustuksen. Kodin esineistä useat on kierrätetty ja tuunattu. Vanha mintunvihreä puunaulakko on kulkenut Pikkuisen palomiehen huoneen seinälle neljän sukupolven takaa. Lasten rottinkituoli puolestaan pelastui Tori.fi annetaan-osastolta ja kaksitasoinen lennokki huristeli lastenhuoneeseen kirpputorireissun kylkiäisenä. Kodin kauniit yksityiskohdat tulevat esille, kun niiden ympärillä on ilmaa.

Kuva
Lähikuva viherkasveista ja tyynyistä. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Keiittön ruokailuryhmä. Kuva Heidi Lehto
Kun koti ja työt ovat samoissa tiloissa, korostuu kodin toimivuus ja se, että tilaa on tarpeeksi.

Ajattelukin vaatii tilaa

Tällä hetkellä molemmat vanhemmat toimivat IT-alalla ja erillinen työhuone on pyhitetty vain työnteolle. Kun työasiat, perhe ja vapaa-aika ovat kaikki samoissa neliöissä, tarvitaan tilaa myös mielen siirtymille. Hyppäys työn ääreltä isän, äidin, puolison tai naapurin rooliin on fyysisesti niin lyhyt, että mielenmaisemat eivät aina ihan ehdi mukaan. Erilliset tilat eri toiminnoille helpottavat siirtymiä ja tekevät arjesta joustavampaa. Kun lastenhuoneessa pärähtää päiväkotipäivän jälkeen paloauton pilli päälle, on se merkki, että nyt siirrytään elämään Pikku palomiehen lapsuutta tässä kodissa, näiden ihmisten parissa.

Kuva
Kuva olohuoneesta lastenhuoneeseen. Kuva Heidi Lehto
Palomiehen auto on lähtövalmiudessa lastenhuoneen oven suussa.