Hyppää pääsisältöön
Kuva
Näkymä olohuoneesta eteiseen ja makuuhuoneeseen. Kuva Heidi Lehto. Kuva Heidi Lehto
Toiset vaihtelevat sohvatyynynpäällisiä, Kirsi pesee ikkunat. Kodin viihtyisyys lähtee siitä, että on puhdasta.
Kuva
Näkymä olohuoneesta eteiseen ja makuuhuoneeseen. Kuva Heidi Lehto

Vanhassa talossa on vanhat pinnat, eikä kaikkea saa siloteltua piiloon maalilla. Mutta kun pintoja hoitaa ja puhdista hyvin, ne näyttävät edelleen siisteiltä ja ryhdikkäiltä.

Kuva
Pariovet, joiden takana on olohuone. Kuva Heidi Lehto
Kodikkuuden ydin on siinä, että kodista pidetään hyvää huolta.
Kirsi siivoaa, pesee ikkunat ja pyykkää säännöllisesti.

Kirsi muutti miehensä kanssa tähän kotiin pari vuotta sitten. Mintunvihreä keittiö ja jokaisella seinällä keimaileva vaaleansininen väri ei varsinaisesti ihastuttanut. Ensin tartuttiin siivousrättiin ja sen jälkeen maalitelaan. Vauvansininen väri maalattiin piiloon kaikilta muilta seiniltä, paitsi makuuhuoneesta. Sinne väri sopi ihan hyvin. Väri muuttui paremmaksi, kun muut seinät ympäriltä maalattiin hillitymmillä sävyillä.  

Kuva
Makuuhuone, jossa vaaleansininen seinä. Kuva Heidi Lehto
Vaaleansininen seinä muuttui paremman väriseksi, kun muut seinät ympäriltä maalattiin hillitymmillä sävyillä.

Muovilattia toimii vielä

Toki Kirsi olisi halunnut kotiin esimerkiksi uuden laminaattilattian, se olisi tosi kaunis. Mutta alkuperäinen 80-luvulla asennettu muovimatto on vielä ihan ehjä ja kun se puhdistettiin huolella, se on vielä myös erittäin siistissä kunnossa. Tässä asunnossa on varmasti asunut aikaisemminkin ihmisiä, jotka ovat pitäneet kodista huolta. Lattia saa kelvata ainakin toistaiseksi ja sitähän ei tiedä, vaikka tällaiset vaaleat muovimatot olisivat kohta taas muodissa?

Kuva
Mintunvihreä keittiö. Kuva Heidi Lehto
Iäkäs keittiö vaikuttaa vielä nuorelta, kun se on puhdistettu perusteellisesti.

Minttu keittiö

Myös mintunvihreä keittiö uudistui parempaan loistoon Kirsin siivouksen jäljiltä. Jokainen tahra on hinkattu ja keittiö näyttää hyvältä. Kodinkoneet on keittiössä joskus uusittu, mutta kaapistot vaikuttavat olevan alkuperäiset. Jos kaapistot ovat todella yli neljäkymmentä vuotta vanhat, voi niitä hyvällä syyllä sanoa nuorekkaan näköisiksi! Keittiönkaappien ovien uusimisesta Kirsi kuitenkin haaveilee, mutta ei ole vielä laskenut paljonko asukaspisteitä siihen tarvittaisi. Pisteet kertyvät asumalla ja joku päivä niitä on varmasti tarpeeksi. Silloin mintunvihreä saa väistyä ja tilalle Kirsi valitsee joko vaaleanharmaat tai luonnonsävyiset kaapinovet.

Kuva
Yleisnäkymä olohuoneesta, jossa iso tumma kulmasohva. Kuva Heidi Lehto
80 -luvun kodeissa on paljon hyvää suunnittelua tilankäytön, säilytyksen ja arjen toimivuuden kannalta.

Parasta suunnittelua

Näitä 80-luvun taloja on ihan suotta parjattu vanhanaikaisiksi ja rumiksi. Kirsi keksii monta asiaa mitkä tämän aikakauden kodissa toimii erinomaisesti. Taloihin rakennettiin vielä yhteiset pesutuvat ja isot kuivaushuoneet. Pihalla on parkkipaikkoja ja lapsille leikkipiha. Kaappitilaa on paljon ja huoneet järkevän kokoisia. Useimmat asunnot ovat läpitalon, eli valoa ja tuuletusta on helppo järjestää ympäri vuorokauden. Ei tämän aikakauden talot ole todellakaan vielä mitään ikäloppuja. Perusparannuksia on toki jo suunniteltava ja monet haluavat päivittää sisustusta, mutta ehkäpä sen jälkeen tällaiset toimivat kodit ovat haluttua valuuttaa vuokrakotimarkkinoilla!