Hyppää pääsisältöön
Kuva
Vaalea keittiö. Kuva Heidi Lehto. Kuva Heidi Lehto
Tässä kodissa jokaiselle perheenjäsenelle on tilaa reilu 13 neliötä ja se on oikein riittävästi!
Kuva
Vaalea keittiö. Kuva Heidi Lehto

Susannan perheeseen kuuluu kolme lasta, kaksi aikuista ja yksi koira. Pellonreunan vasta valmistunut 67 m2 kerrostalokolmio oli helppo ja mieleinen valinta uudeksi kodiksi.

Kuva
Valoisa ruokahuone. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Yleiskuva olohuoneesta. Kuva Heidi Lehto
Pellonreunan valoisissa asunnoissa ikkunat ulottuvat lattiaan asti.

Järkevä neliöiden käyttö on lähtenyt tässä kodissa käyntiin jo talon rakentajan toimesta. Hukkaneliöitä ei ole ja tilat on suunniteltu muunneltaviksi. 20 neliön lasitettu iso parveke tuo kotiin lisää tilaa, mutta ei rasita lämmitys- tai muita kiinteitä neliökohtaisia kuluja.
Sisustussuunnittelijana Susanna näki heti asunnon potentiaalin ja on jatkanut hyvää suunnittelua sisustamisen puolelle. Sisustussuunnittelu lähtee perheen omista tarpeista. Toimiva koti on ennen kaikkea käytännöllinen ja heti sen jälkeen kaunis!

Kuva
Yleiskuva ruokatilasta. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Vanhempien makuusoppi verhojen takana. Kuva Heidi Lehto
Vanhempien makuusoppi rakentui olohuoneen kulmaan.

Sisustussuunnittelu perustuu asioiden järkevyyteen

Kodin kaksi makuuhuonetta on sisustettu lasten käyttöön. Vanhemmille rajattiin oma nukkumasoppi olohuoneen kulmaan. Tarkoitukseen löytyi valmis sängynrunko netistä ja valkoiset verhot sängyn ympärille Susanna hankki Rustasta. Kangaspintainen, mutta silti jämäkkä ja hyvin laskeutuva materiaali toimii tällaisessa käytössä hyvin ja paras ratkaisu löytyikin suihkuverho-osastolta. Tuotteita kannattaa katsella ennakkoluulottomasti ja soveltaen. Joskus matto voikin olla hyvä sängynpeite tai säilytyslaatikko toimiva seinähylly.

Kuva
Tyttöjen makuuhuoneessa nukutaan kahdessa kerroksessa. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Lastenhuoneen kirjahylly. Kuva Heidi Lehto
Lastenhuoneiden seinillä on herkulliset värit ja tavarat järjestyksessä.

Muunnellen ja soveltaen…

Monet kodin tavaroista on hankittu käytettyinä ja muunneltu tai sovellettu perheen tarkoituksiin. Sohvapöytä oli joskus kirjoituspöytä, mutta siltä katkaistiin jalat, sillä perhe tarvitsi enemmän sohvapöytää. Palapeli kirjahylly löytyi Facebookin Roskalava -ryhmästä ja olohuoneen valkoinen kaappi oli joskus Susannan appiukon liinavaatekaappi. Vaikka Susanna on kodin sisustuksen pääsuunnittelija, on myös mies innokas kirpputorien kiertelijä ja tehnyt monet kodin hyvistä löydöistä.

Kuva
Koriste-esineitä hyllyllä. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Yleiskuva keittiöstä. Kuva Heidi Lehto
Hyvillä ideoilla ja järjestyksellä pienetkin neliöt saadaan tehokkaaseen käyttöön.

Joka neliö käyttöön

Viisihenkisessä perheessä erilaisia käyttötavaroita on paljon. Jokaiseen vuodenaikaan soveltuvat vaatteet, harrastusvälineet sekä lasten lelut ja tarvikkeet syövät suurimman osan kaappitilasta. Koska kaikki tavarat eivät mahdu kaappeihin on säilytystä ideoitava myös muualla. Avohyllyille täydellisesti mitoitetut säilytyskorit tai parvekkeen takaseinällä kauniina seisova rottinkisermi ovat esimerkkejä Susannan hyvistä säilytysideoista. Kuka arvaisi, että säilytyskorit ovat täynnä kirjavia pikkuesineitä ja että parvekkeen sermin takana nököttävät multapussi ja muut parveketarvikkeet piilossa.

Tämän kodin upea ja toimiva parveke esitellään blogissa toukokuussa!

Kuva
Kirjahylly edestäpäin kuvattuna. Kuva Heidi Lehto
Monet kodin esineistä ja huonekaluista on hankittu kierrätettynä sekä muunneltu ja uudistettu perheen tarpeisiin.

Järjestys on järjestelykysymys

Kun kaikille toiminnoille ja tavaroille on mietitty oma tila ja paikka, rullaa arki sujuvasti. Järjestystä on helpompi pitää yllä ja tavaramäärää helpompi hallita. Kun kaiken tämän suunnittelun rinnalla pitää vielä mielessä esteettiset arvot ja tekee valintoja tietyn tyyli- ja väriharmonia mukaan, tulee kodista myös viihtyisä ja kaunis. Susannan perheen koti on ihana esimerkki siitä, miten pienemmissäkin neliöissä asuva lapsi- ja koiraperhe voi asua kauniisti ja toimivasti.

Kuva
Pieni puunukke istuu hyllyn reunalla. Kuva Heidi Lehto