Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kaksi ulkotuolia.
…vai ehkä sekä että!
Kuva
Kaksi ulkotuolia.

Ulko- ja sisähuonekalujen muotoilu muistuttaa jo toisiaan, mutta valmistusmateriaaleissa on eroja.

Kuva
Kaksi ulkotuolia.
Nämä ulkokäyttöön suunnitellut tuolit sopisivat hyvin myös sisätilojen sisustukseen. Ulkona Dannemare-tuolin istuinosat kuivuvat sateen jälkeen nopeasti narupunosrakenteen ansiosta.

Ulkokalusteiden suunnittelussa on viime vuosina otettu aimo askeleita kohti monikäyttöisyyttä. Sisä- ja ulkokalusteiden selkeä raja on haihtumassa ja monet huonekalut sopivat nykyään aidosti yhtä hyvin sisälle kuin uloskin. Moni sisälle tarkoitettu huonekalu kestää myös ulkoilmaa, ja ulos tarkoitetut kalusteet sopivat ulkonäöltään yhä paremmin myös sisätiloihin.

Ulkona materiaali ratkaisee

Jotta huonekalut kestävät pohjoisen vaihtelevat sääolosuhteet, täytyy valmistusmateriaaleihin kiinnittää erityistä huomiota. Tietyt puulajit kuten kovapuu, tiikki tai käsitelty mänty kestävät lämpötilaeroja ja kosteutta paremmin kuin toiset. Naruista punotut istuinosat kuivuvat sateen jälkeen nopeammin ja alumiini on kevyt siirrellä ja hylkii vettä. Hyvä ulkokaluste on kestävä ja toimiva. 

Kuva
Kaupallinen kuva sohvaryhmästä.
Polyrottinki on jo lunastanut paikkansa suomalaisilla pihoilla ja parvekkeilla. Nykyään muotoilu muistuttaa jo paljon sisäkalusteiden ilmettä.

Polyrottinki on kestosuosikki

Aitoa rottinkia muistuttava, punottu polyrottinki on jo lunastanut paikkansa suomalaisilla pihoilla ja parvekkeilla. Huokoinen punosmateriaali ei kerää vettä ja se kestää hyvin myös pakkasta. Laatikkomaisista mustista polyrottinkisohvista on jo siirrytty myös kevyempään ja monipuolisempaan muotoiluun. Nykyään polyrottingista valmistettuja kalusteita saa jo monissa eri väreissä ja kekseliäästi muotoiltuna.

Kuva
Tarjoilukärry, jonka päällä on astioita ja sisustusesineitä.
Kevyt Ugilt-tarjoiluvaunu palvelee kesät ulkona ja talvet sisätiloissa. 

Huoltovapaa kiinnostaa

Perinteisisä puukalusteissa on laadukasta lämpöä ja jämäkkyyttä, joka ei huoju edes pienessä kesämyrskyssä. Puu on materiaalina arvokkaampaa kuin vaikkapa polyrottinki, alumiini tai muovi. Lisäksi puukalusteita tulee huoltaa säännöllisesti öljyämällä. Puu on pitkäikäinen, sillä sen pinnan voi aina uudistaa hiomalla, lakkaamalla tai maalaamalla. Puuta voidaan myös paikata ja korjata paljon monipuolisemmin, kuin vaikkapa muovituolia. Vaikka puukalusteessa on paljon hyviä puolia, valitsee moni nykyään huoltovapaan materiaalin.

Kuva
Pyöreä puupöytä ja mustat tuolit terassilla.
Näyttävä pyöreä Holte-pöytä on kestävää kovapuuta. Puupinnan saa uudistettua vielä kymmenien vuosien käytön jälkeen.

Kesällä ulkona talvella sisällä

Koska kesäkausi on pohjoismaissa lyhyt, on ulkokalusteiden talvisäilytys tärkeä osa kalusteiden toimivuutta. Pinottavat tuolit mahtuvat pienempään tilaan ja alumiini on kevyt kantaa puolivuosittain varastoon ja takaisin. Joskus ulkokalusteet jätetään talveksi pihalle ja peitellään pressun alle. Uuden muotoilun ulkokalusteissa on mullistavaa se, että ne voi kantaa talveksi vaikkapa olohuoneeseen tai makuuhuoneen nojatuoliksi. Muotoilu on jo niin lähellä sisäkalusteiden tyyliä, että tuskin kukaan osaa edes ihmetellä miksi ulkotuoli on nyt ruokapöydän päässä.

Kuvat ja tuotteet: JYSK