Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kissa kurkistaa sängyn alta. Kuva Heidi Lehto. Kuva Heidi Lehto
Katri luopui isosta määrästä tavaraa ja muutti maaseudun omakotitalosta kompaktiin kaupunkikotiin.
Kuva
Kissa kurkistaa sängyn alta. Kuva Heidi Lehto

Avioero laittaa aina elämän uuteen järjestykseen. On osattava luopua ja ottaa vastaan uusia asioita, tapoja ja tavaroita. Kaiken vaivan ja järjestelyn jälkeen lopputulos voi kuitenkin olla tasapainoinen tunnelma uudessa kodissa, joka huokuu rauhallista tunnelmaa.

Kuva
Olohuoneen seinällä vaaleat lipastot. Kuva Heidi Lehto
Vanhat kalusteet sopivat uuteen kotiin täydellisesti. Aivan kuin ne olisi mitoitettu juuri tänne.

Vanha talo nuortuu

Katrin uusi koti löytyi vasta remontoidusta talosta Nisulankadulta. Viitaniemen luonto ja uimaranta, keskustan läheisyys ja Nisulanmontun urheiluperinteet tekevät alueesta tutun ja halutun monelle jyväskyläläiselle. Nämä talot moni tunnistaa ulkonäöltä ja harva arvaa, että arvostetulla alueella, kaupungin ehkä parhaimmalla paikalla on Jyväskylän vuokra-asuntojen taloja. Viime vuosina talot on peruskorjattu yksitellen ja alueelle on toteutettu myös uudisrakentamista. Piha-alueiden viimeistely tekee kokonaisuudesta toimivan ja viihtyisän. Katrin kodin ikkunoista näkyy puita ja puiden oksilla oravia. Puput vierailevat pihamaalla, vaikka siellä on vielä remonttityöt kesken.

Kuva
Ulkokuva alueen taloista. Kuva Heidi Lehto
Nisulankadun talot ja pihapiiri on idyllistä seutua keskustan laitamilla. Saneerauksen myötä ilme muuttuu, mutta alueen sielu halutaan säilyttää.
Kuva
Kissa istuu keittiön tasolla. Kuva Heidi Lehto
Vanha talo on siirtynyt uuteen aikaan täydellisen saneerauksen myötä. Kaikki asunnot, rappukäytävät ja yleiset tilat sekä pihamaa on uusittu.

 

Siistit pinnat ovat hyvä pohja sisustamiselle

Nisulankadun asunnot ovat kokeneet uudistuksessa täydellisen muodonmuutoksen. Kaikki pinnat, kalusteet, kaapistot, ikkunat ja ovet on uusittu. Kiviseinät hiottu ja maalattu nykyaikaisin värein. Siisti ja sileä pohjatyö helpottaa sisustuksen toteuttamista. Katri halusi tuoda tähän kotiin tavaroita harkiten. Pienemmissä tiloissa tavaroille täytyy olla joku funktio ja aito tarve. Tilaa pitää jättää myös valolle ja ilmalle, joka saa kulkea asunnossa vapaasti tilasta toiseen. Vanhan kodin iso sileäpintainen villamatto oli uuteen kotiin juuri sopivan kokoinen. Samoin sohva tuntui olevan kuin mitoitettu juuri tänne. Verhoja Katri lyhensi vähän ja hankki niitä pari pituutta lisää. Vanhat tavarat solahtivat uuteen kotiin niin hyvin, että lopputulos tuntuu huokuvan tasapainoa, valoa ja varjoja juuri sopivassa suhteessa, kuin itsestään.

Kuva
Lähikuva kuivakukista ja puurasiasta. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Sermi olohuoneen ja makuuhuoneen välissä. Kuva Heidi Lehto
Taittosermi jakaa ison olohuoneen kahteen osaan. Molemmille puolille sermiä jää oma ikkuna.

Iso olohuone jaettiin sermillä

Uutena kotiin hankittiin mustavalkoinen sermi, joka jakaa suuren olohuoneen kevyesti kahtia. Valoa läpäisevä, mutta peittävä taittosermi rajaa Katrille viihtyisän makuuhuoneen, jonne jää myös oma ikkuna. Tällainen kevyt ratkaisu on ilmava ja luo asuntoon enemmän tilantuntua. On yllättävää, että rajaamalla näkymiä saadaankin aikaan avarampi tunnelma, kuin että koko tila olisi kerralla nähtävillä. Pienessäkin tilassa voi olla paljon varioitavaa, kun ei jumiudu ajattelemaan tilajakoa vain ensimmäisen oletuksen mukaan.

Kuva
Lähikuva hyllyn päällä olevasta koriste-esineestä. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Koira istuu keskellä olohuonetta. Kuva Heidi Lehto
Hevi viihtyy uudessa kaupunkikodissa hyvin, sillä monipuoliset lenkkimaastot on heti oven takana.

Hillityt asetelmat ja helpot tekstiilit

Kun sisustuksen isot linjat oli luotu, maustoi Katri tunnelmaa pienillä asetelmilla ja yksityiskohdilla. Kauniit koriste-esineet tulevat esille paremmin, kun niiden ympärillä on tilaa. Pyöreä puuesine sängyn päädyssä yhdistyy rottinkituolin ruskeaan. Sama sävy jatkuu vielä olohuoneen puolella käytettävässä tarjottimessa. Messinkiset esineet muodostavat ryhmän makuuhuoneen ikkunalla ja rouheapintainen sohvatyyny yhdistyy pellavapintaisiin verhoihin ja päiväpeitteeseen. Jokaiselle valinnalle löytyy väripari tai harkittu vastavoima. Pienillä yksityiskohdilla on valtava vaikutus harmoniseen kokonaisuuteen.

Kuva
Koristepatsat ja kynttilä ikkunalaudalla. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Yleiskuva vaaleasta olohuoneesta. Kuva Heidi Lehto
Tässä kodissa kaikilla tavaroilla on jokin funktio. Ilmava koti on raikas ja rauhallinen.

Vaalea väri on helppo yhdistellä ja hoitaa

Eläinperheessä vaaleat värit toimivat parhaiten. Tämäkin voi yllättää, mutta vaalea väri on eläinten karvojen kannalta helpompi kuin vaikkapa musta, jossa karvat näkyvät helpommin. Myös tekstiilien materiaalilla on väliä. Tekokuidut sähköistyvät helposti ja imaisevat eläinten karvat kiinni itseensä. Aito villa ja pellava puolestaan hylkivät likaa ja ne on helpompaa pitää puhtaana ja pestä onnistuneesti. Katrin koira Hevi ja kissa Hissu ovat sopeutuneet kaupunkilaiselämään hyvin. Parveke, vehreä ympäristö ja lyhyt matka luontoon ovat tämän kerrostalokodin parhaat puolet. Elämänmuutos, muutto ja elämä ihan ylipäätään on toisinaan työlästä, mutta aina koittaa myös aika, kun kaikki asiat on taas zen ja sopivasti tasapainossa.

Kuva
Kissa kurkistaa sängyn alta. Kuva Heidi Lehto. Kuva Heidi Lehto
Hissu -kissa kurkkaa sängyn alta.