Hyppää pääsisältöön
Kuva
Parveke, jolla valkoinen pöytä ja tuolit. Kuva Ikea. Kuva Ikea
Viihtyisä ja toimiva parveke lähtee oikeanlaisista, tilaan mietityistä kalusteista. Hyvin valittu kaluste kestää aikaa ja säätä, sekä palvelee siinä käyttötarkoituksessa mihin parveketta käytetään.
Kuva
Parveke, jolla valkoinen pöytä ja tuolit. Kuva Ikea

Poimi vinkit parvekekalusteiden valintaan!

Parvekkeen käyttötarkoitus

Ensimmäisenä kannattaa tarkastella parvekkeen käyttömahdollisuuksia. Mihin ilmansuuntaan parveke avautuu, onko parveke lasitettu tai mitä toimintoja parvekkeelle on mahdollista saada mahtumaan. Nämä seikat ohjaavat usein myös sitä, mitä parvekkeella tehdään. Varjoisalle parvekkeelle ei voi suunnitella auringonottoapaikkaa, mutta siellä voi tehdä vaikkapa etätöitä, lukea kirjaa tai ottaa päiväunia. Yleisimmin parvekkeelle hankitaan ruokailuun tai kahvitteluun sopiva pöytäryhmä, mutta jos tilassa on tarkoitus tehdä jotainkin muuta, kannattaa parvekkeen kalusteita miettiä luovemmin.

Kuva
Parveke, jolla valkoinen pöytä ja tuolit. Kuva Ikea. Kuva Ikea
Yleisimmin parvekkeella halutaan ruokailla ja rentoutua. Parvekekalusteiden valinta lähtee siitä, mitä toimintoja parvekkeelle halutaan.
Kuva ja tuotteet Ikea.

Parvekekalusteen hyvä materiaali

Seuraavaksi harkintaan tulee parvekekalusteiden materiaali. Puuta, muovia, metallia, rottinkia vai jotakin muuta. Materiaalin valintaa ohjaavat monet muutkin, kuin ulkonäköseikat. Sataako parvekkeelle vettä, sotkeeko lähipuiden siitepöly tai katupöly kalusteet keväisin tai pitääkö kalusteita siirrellä tilassa. Parhaimmillaan kalusteet voivat olla parvekkeella ympäri vuoden, ne ovat tarvittaessa helppo puhdistaa ja ne kestävät vallitsevia sääolosuhteita.

Kuva
Parvekkeen takaseinällä on säilytyshylly ja etuosassa työpöytäsaareke. Kuva Ikea
Kuva
Parveke on sisustettu työhuoneeksi. Kuva Ikea
Voisiko parveke olla työhuone? Varjoisa parveke voi olla myös mahdollisuus. Lasitetun parvekkeen voi sisustaa lähes kuin sisätilan. 
Kuvat ja tuotteet Ikea

Värit ja muodot luovat tyylin

Kalusteiden tyyliin ja väriin kannattaa hakea vinkkiä parvekkeen kiinteistä rakenteista. Kauniisti tilaan sopivat kalusteet toistavat seinien, kaiteiden tai ikkunapuiden tyyliä ja värejä. Uuden talon linjakkaalle parvekkeelle sopivat suoralinjaiset kalusteet, kun taas betonipintaisen parvekkeen kalusteet voivat olla rouheampaa tyyliä. Puukalusteille oikeaa väriä voi hakea talon kiinteistä puupinnoista, parvekkeen ovesta tai talon ulkovärityksestä. Monia parvekekalusteita voi stailata erivärisillä istuinpehmusteilla. 
Lasitetuilla parvekkeilla voi käyttää myös sisälle tarkoitettuja kalusteita. Kosteuden ja lämpötilavaihteluiden lisäksi parvekkeella olevat kalusteet altistuvat rankalle auringon valolle. Sisälle tarkoitetuissa kalusteissa näitä seikkoja ei ole otettu huomioon, eli ne eivät välttämättä kestä ulkona yhtä hyvin kuin sisällä, vaikka ne eivät joutuisikaan suoraan sateen tai lumen armoille. 

Kuva
Puiset parvekekalusteet ylhäältäpäin kuvattuna. Kuva Ikea
Puu on mukavan tuntuinen iholla ja kestävä materiaali, mutta vaatii toisinaan huoltamista. Muovi-, rottinki- ja metallikalusteet ovat kiilanneet perinteisten puukalusteiden rinnalle.
Kuva ja tuotteet Ikea.

Hyvin valitut parvekekalusteet ovat myös ulospäin kivan näköiset. Ennen parvekkeen isompia sisustushankintoja kannattaa käydä katsomassa omaa parveketta myös naapurin ja ohikulkijan näkökulmasta. Ulkoapäin katsottuna silmään saattaa pistää asioita, joita ei parvekkeella ollessa osaa ottaa huomioon. Yleisilmeen kannalta voi olla hyvä idea tehdä myös pientä yhtyeistyötä naapureiden kanssa. Vaikkapa yhtenäiset kaidesuojat antavat ryhdikästä ilmettä koko talolle.

Kuva
Tunnelmallisesti valaistu parveke. Kuva Ikea
Pienissä tiloissa tarkalla mittaamisella jokainen senttimetri saadaan käyttöön. Liikkumiselle, ovien avautumiselle ja siivoamiselle on myös hyvä jättää tilaa.
Kuva ja tuotteet Ikea

Mittaamalla parveke hyötykäyttöön

Parveke kannattaa mitata ennen kalusteiden hankintaa. Monesti kaupassa, suuressa tilassa mittasuhteet saattavat hämärtyä ja tulee helposti ostettua liian isot tai liian pienet kalusteet. Parvekkeilla tila on rajallista, eli kaikki tila kannattaa hyödyntää tehokkaasti. Joskus parvekkeelle kannattaa harkita myös määrämittaisia kalusteita. Esimerkiksi parvekkeen päädyssä oleva laverisohva saa täyttää koko tilan ja ulottua seinästä seinään. Taittuva klaffipöytä tai seinälle nostettava riippukeinu tehostavat tilankäyttöä. Mittaamalla ja suunnittelemalla parvekkeen jokainen neliö saadaan hyödynnettyä asukkaiden käyttöön.