Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kukallinen servietti lautasen päällä. Kuva Hemtex
Pienet pihajuhlat valmistellaan vartissa, isot suunnitellaan säntillisesti.
Kuva
Kukallinen servietti lautasen päällä. Kuva Hemtex

Kesä on hyvä aihe ja teema kaikenkokoisille pihajuhlille.

Kuva
Nainen kattaa pihapöytää. Kuva Hemtex
Pihajuhla voi olla rento pienen porukan illanvietto tai suuri ja arvokas juhla. Ulkona juhliessa tunnelma on aina rento.
Kuva ja tuotteet: Hemtex

Vieraslista aloittaa juhlan suunnittelun


Paras porukka koostuu erilaisista vieraista. On kiva ele, että jokainen tuntee jonkun, mutta jokaisella on myös mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin. Ulkona tilaa on monesti enemmän kuin sisällä, joten vieraita mahtuu enemmän. Ulkona on kuitenkin muistettava naapurit ja muut pihan käyttäjät. Yhteisellä pihalla on reilua pitää ”ovet avoimina” kaikille pihan asukkaille, varsinkin lastenjuhlissa. Aikuisten juhlat kannattaa ajoittaa niin, että vieraat poistuvat hyvissä ajoin illansuussa.

Kuva
Lähikuva kattauksesta ulkopöydällä. Kuva Hemtex
Vieraat tekevät juhlan, mutta pienet huomiot koristeissa ja kattauksessa antavat juhlalle luonnetta ja näyttävyyttä.
Kuva ja tuotteet: Hemtex

MILLAINEN ON HYVÄ VIERAS JUHLIIN


-    Jollekin tuttu, toiselle vieras. Näin syntyy luontaista keskustelua ja mielenkiintoa vieraiden välille.
-    Arvostaa juhlan teemaa ja aatetta. Kesä on helppo teema ja sopii hyvin kaiken kansan juhlittavaksi.
-    Huomioi emännän näkemän vaivan kohteliaalla käytöksellä ja ilmoittaa esimerkiksi esteestä hyvissä ajoin.
-    Näkee hieman vaivaa myös itse juhlan eteen, esimerkiksi pukeutumalla asianmukaisesti. On myös huomaavaista kysyä kuinka voisi itse olla avuksi juhlan järjestämisessä.  

Kuva
Kuivattuja heiniä ja kukkia leviteltynä pöydälle. Kuva Hemtex
Iso pöytäliina sisustaa ulkotilaa ja antaa juhlakattaukselle hyvän taustan. Koristeet löytyvät usein luonnosta.
Kuva ja tuotteet: Hemtex

Tarjoilut ja koristeet tuovat juhlan tuntua


Ulkona tarjoilut kannattaa pitää yksinkertaisina ja helposti siirreltävinä. Yksi näyttävä kakku riittää, kun on ensin varmistettu, että ainekset sopivat kaikille vieraille. Myös valmiit herkut sopivat hyvin ulos. Suoraan pussista tai paketista pöytään nostetut eväät on hyvä valinta ja vapauttaa emännän nauttimaan itse juhlasta. Koristeisiin kannattaa satsata täsmällisesti. Yksi näyttävä idea riittää tuomaan väriä ja toivottua tunnelmaa, kun se toteutetaan tarpeeksi isosti ja rohkeasti.


VINKIT PIHAJUHLAN KORISTELUUN


-    Keskitä koristeet yhteen kohtaan, esimerkiksi tarjoilupöydälle. Toteuta yksi iso idea ja täydennä sitä tarvittaessa pienillä yksityiskohdilla.
-    Pöytäliina on iso yhtenäinen pinta, joka tuo juhlaan väriä ja juhlallisuutta.
-    Etsi kukat ja kasvit luonnosta. Myös heinät, oksat, kävyt ja kivet voivat toimia koristeina, kun niistä tehdään näyttäviä kokonaisuuksia.
-    Ulkona muoviastiat ovat turvallisimmat, mutta oikeat painavat aterimet ja juomalasit tuovat kattaukseen juhlavaa ilmettä.

Kuva
Puupöydän päälle katettuna lautanen ja servietti. Kuva Hemtex
Kesä on hyvä teema juhlalle! Pieni puhe tai puheenvuoro tekee tilaisuudesta erityisen.
Kuva ja tuotteet: Hemtex

Juhlaohjelma on juhlan selkäranka


Onnistuneissa juhlissa on juhlan kulkua mietitty hieman etukäteen. Vaikka juhlan luonne olisi rento ja vapaamuotoinen, kannattaa juhla jäsennellä etukäteen eri osiin. - Ensin nostetaan alkumaljat, sitten pelataan peliä, jonka jälkeen syödään ja paistetaan porukalla jälkiruoaksi lettuja… 
Pieni puhe juhlan alussa selkiyttää juhlan kulkua ja saa yleensä vieraat rentoutumaan, kun etukäteen kerrotaan mitä juhlan aikana on odotettavissa. Juhlan järjestäjät voivat myös miettiä etukäteen hyviä ja rakentavia keskustelun aloituksia, jos sellaisia ei itsestään synny. Hyvä pieni ohjelmanumero on myös tehdä soittolista juhlan teeman mukaan ja pyytää vieraita lisäämään oma lempikappale mukaan listalle, pienen perustelun kera.

Kuva
Kukallinen servietti lautasen päällä. Kuva Hemtex
Väriä ja valkoista. Kesällä pihajuhlissa luonto ympärillä kukkii ja piha tai puutarha on osa juhlan koristelua.
Kuva ja tuotteet: Hemtex

JUHLAOHJELMAA PIHAJUHLIIN


-    Pieni puhe tai alkusanat miksi juhla on järjestetty ja mitä juhlan aikana on odotettavissa, jäsentelee juhlan kulkua.
-    Jokaiselle vieraalle voi antaa pienen vastuutehtävän. Voisitko sinä huolehtia, että vesikannuissa on vettä ja voisitko sinä lähteä kaveriksi kantamaan eväskoria. Ulkona yhdessä tekeminen on luonteva osa juhlan henkeä.
-    Vapaata seurustelua voi nostattaa valmiiksi mietityillä aiheilla, jotka ovat kaikille sopivia, mutta tarpeeksi mielenkiintoisia. Kevyet uutisotsikot iltapäivälehdistä toimivat yleensä aika hyvin. 
-    Leikit tai pelit tulee olla vapaaehtoisia, eikä ne saisi kestää liian kauan, ellei juhlan etukäteen ilmoitettu teemana ole pelata vaikkapa mölkkyä tai lautapelejä.
-    Jos juhlissa on järjestettyä ohjelmaa, se voisi sopia juhlan teemaan. Kesäjuhlissa vaikkapa kukkaseppeleen solmiminen voisi olla kiva yhteinen ohjelmanumero.

Kuva
Juhlava kattaus ja maljakko, jossa vihreitä oksia. Kuva Hemtex
Pihajuhlien koristelussa yksinkertaisuus on valttia. Parilla pienellä, isosti toteutetulla idealla pöytä saa juhlavan ilmeen.
Kuva ja tuotteet: Hemtex