Turvallinen koti

Turvallisuus on tunne. Kun tunnemme, että riskejä on minimoitu, vaaran paikkoja vähennetty ja juuri meissä pelkoa herättäviä asioita selvitetty, koemme olevamme paremmassa turvassa. Koti jos joku on se paikka, jossa ihmisen pitäisi kokea suurinta turvallisuuden tunnetta.

Eri ihmisissä turvallisuuden tunne syntyy eri asioista. Joku kokee turvaa, jos naapurit ovat lähellä, kun taas toinen voi kokea naapurista kuuluvat normaalitkin kolinat epäilyttävänä ja pelottavana. Nuoret ajattelevat, että vaikkapa toimiva internetyhteys luo turvallisuuden tunnetta, kun taas vanhemmat ihmiset kokevat ovessa olevan turvalukon parempana turvan tuojana. Oletko sinä joskus miettinyt mitkä asiat omassa kodissasi saavat sinut tuntemaan olon turvalliseksi?

Turvallisuus on tunnetila, jonka ihmiset kokevat eritavoin
Kiinteistön omistajan vastuulla on huolehtia talon turvallisuuteen liittyvistä seikoista. Esimerkiksi hälytysajoneuvojen on mahduttava liikkumaan pihalla ja pelastustiet on merkittävä. Talon rakenteisiin liittyy paljon turvallisuusmääräyksiä, joita Suomessa noudatetaan ja valvotaan erittäin hyvin. Piha-alueiden turvallisuus on usein kiinteistönomistajan ja asukkaiden yhteispeliä, jossa joustava keskusteluyhteys ja maalaisjärki ovat valttia. Talvella auraus, kulkuteiden hiekoitus tai vaikkapa turvakaiteet liukkaiden mäkien tai polkujen reunalla lisäävät turvallisuutta ja vähentävät onnettomuuksia.

Siisteys, puhtaus ja ehjät paikat lisäävät turvavallisuutta
On tutkittua, että siistit, puhtaat ja hoidetut tilat kohtaavat vähemmän ilkivaltaa ja häiriökäyttäytymistä. Kun paikoista pidetään huolta, syntyy mielikuva, että tätä tilaa valvotaan ja tällä on tietyt säännöt. Jos kaikki muutkin on vienyt roskat roskiin, nousee oma kynnys heittää roska maahan. Kun taloyhtiössä on kukkia parvekkeilla, nurmikot leikattu ja rappukäytävät siistinä, lisää se asukkaiden turvallisuuden tunnetta ja vähentää häiriökäyttäytymistä.

Omassa kodissa turvallisuus on toimintatapoja
Kodin sisällä palohälytin, toimiva valaistus, huolellisuus vaikkapa sähkölaitteiden tai kynttilöiden kanssa tekee kodista turvallisemman paikan. Pikkulapsiperheissä turvallisuutta lisätään ovistoppareilla ja -lukoilla, hellan suojuksilla tai kulmasuojuksilla. Vanhenevan ihmisen kodissa turvakaiteet tai liukuestematto suihkun lattialla voivat helpottaa arkea ja tuoda kotiin lisää turvallisuutta. Myös se, että vaikkapa käyttöastiat lasketaan keittiössä alemmalle hyllylle tai pistorasiat nostetaan jatkojohdon avulla ylemmäksi pois lattianrajasta voi olla merkittävää riskien minimointia ja turvallisuuden lisäämistä. Turvallinen koti syntyy juuri siitä, että asukas itse kokee arjen olevat mutkatonta ja helppoa. Konkreettiset toimet vähentävät riskejä ja luovat tunnetta turvallisuudesta.