Hyppää pääsisältöön
Kuva
Poika on piilossa sohvatyynyjen takana.
Millaiset asiat lisäävät kodin turvallisuutta?
Kuva
Poika on piilossa sohvatyynyjen takana.

Turvallisuus on tunne. Kun tunnemme, että riskejä on minimoitu, vaaran paikkoja vähennetty ja juuri meissä pelkoa herättäviä asioita selvitetty, koemme olevamme paremmassa turvassa. Koti jos joku on se paikka, jossa ihmisen pitäisi kokea suurinta turvallisuuden tunnetta.

Kuva
Pieni vauva nukkuu miehen rinnan päällä.
Erilaiset asiat herättävät eri ihmisissä turvallisuutta. Milloin sinulla on turvallinen olo?

Eri ihmisissä turvallisuuden tunne syntyy eri asioista. Joku kokee turvaa, jos naapurit ovat lähellä, kun taas toinen voi kokea naapurista kuuluvat normaalitkin kolinat epäilyttävänä ja pelottavana. Nuoret ajattelevat, että vaikkapa toimiva internetyhteys luo turvallisuuden tunnetta, kun taas vanhemmat ihmiset kokevat ovessa olevan turvalukon parempana turvan tuojana. Oletko sinä joskus miettinyt mitkä asiat omassa kodissasi saavat sinut tuntemaan olon turvalliseksi?

Kuva
Vanhuksen kädet pitävät puhelinta.
Puhelin, palovaroitin, hyvä valaistus tai vaikkapa uudelleen järjestellyt huonekalut ja tavarat voivat lisätä kodin turvallisuutta. 

Turvallisuus on tunnetila, jonka ihmiset kokevat eritavoin

Kiinteistön omistajan vastuulla on huolehtia talon turvallisuuteen liittyvistä seikoista. Esimerkiksi hälytysajoneuvojen on mahduttava liikkumaan pihalla ja pelastustiet on merkittävä. Talon rakenteisiin liittyy paljon turvallisuusmääräyksiä, joita Suomessa noudatetaan ja valvotaan erittäin hyvin. Piha-alueiden turvallisuus on usein kiinteistönomistajan ja asukkaiden yhteispeliä, jossa joustava keskusteluyhteys ja maalaisjärki ovat valttia. Talvella auraus, kulkuteiden hiekoitus tai vaikkapa turvakaiteet liukkaiden mäkien tai polkujen reunalla lisäävät turvallisuutta ja vähentävät onnettomuuksia.

Kuva
Poika on piilossa sohvatyynyjen takana.
Hyvä järjestys, puhtaat, ehjät ja hoidetut tilat lisäävät turvallisuutta.

Siisteys, puhtaus ja ehjät paikat lisäävät turvavallisuutta

On tutkittua, että siistit, puhtaat ja hoidetut tilat kohtaavat vähemmän ilkivaltaa ja häiriökäyttäytymistä. Kun paikoista pidetään huolta, syntyy mielikuva, että tätä tilaa valvotaan ja tällä on tietyt säännöt. Jos kaikki muutkin on vienyt roskat roskiin, nousee oma kynnys heittää roska maahan. Kun taloyhtiössä on kukkia parvekkeilla, nurmikot leikattu ja rappukäytävät siistinä, lisää se asukkaiden turvallisuuden tunnetta ja vähentää häiriökäyttäytymistä.

Kuva
Koira nukkuu rauhassa lattialla.
Turvallinen koti syntyy siitä, että asukas itse kokeet arjen olevat mutkatonta ja helppoa.

Omassa kodissa turvallisuus on toimintatapoja

Kodin sisällä palohälytin, toimiva valaistus, huolellisuus vaikkapa sähkölaitteiden tai kynttilöiden kanssa tekee kodista turvallisemman paikan. Pikkulapsiperheissä turvallisuutta lisätään ovistoppareilla ja -lukoilla, hellan suojuksilla tai kulmasuojuksilla. Vanhenevan ihmisen kodissa turvakaiteet tai liukuestematto suihkun lattialla voivat helpottaa arkea ja tuoda kotiin lisää turvallisuutta. Myös se, että vaikkapa käyttöastiat lasketaan keittiössä alemmalle hyllylle tai pistorasiat nostetaan jatkojohdon avulla ylemmäksi pois lattianrajasta voi olla merkittävää riskien minimointia ja turvallisuuden lisäämistä. Turvallinen koti syntyy juuri siitä, että asukas itse kokee arjen olevat mutkatonta ja helppoa. Konkreettiset toimet vähentävät riskejä ja luovat tunnetta turvallisuudesta.