« Takaisin blogeihin
Ihan pimeetä?
Lokakuu 17, 2018
Kaamosaika koittaa tuota pikaa ja kohta koko Suomi on taas keinovalon varassa. Valaistusvinkeillä selviämme kevääseen tai jopa valaistumme nauttimaan pimeästä vuodenajasta? Airam:in ideakuvien myötä, valoisaa pimeää aikaa kaikille!

YKK on kolmen valon kimppa!
YYY niin kuin yleisvalo, joka valaisee tasaisesti joka suuntaan.
KOO niin kuin kohdevalo, joka antaa hyvän valon sinne missä työskennellään, luetaan, tehdään töitä tai kuljetaan vaikkapa portaissa...
KOO niin kuin koristevalo, joka luo tunnelmaa ja sisustaa tilaa.
Hyvin valaistusta huoneesta löytyvät nämä kaikki. Valaistussuunnittelu alkaa siitä, että mietitään mitä huoneessa tehdään? Hyvin valaistussa huoneessa on turvallista kulkea ja helppo toimia.

Kirkasta vai himmeää? Sen kertoo lumen
Valon lumen -arvo kertoo kuinka paljon valovirtaa lamppu tuottaa. Mitä suurempi lumen -arvo, sitä kirkkaampi valo. Keittiössä ja eteisessä hyvä lumen -arvo voisi olla vaikkapa 700 lm kun taas makuuhuoneeseen riittää 200-300 lm.

Värillä on väliä! Katso kelvin...
Valon värillä on suuri vaikutus huoneen tunnelmaan. Toinen pitää raikkaasta, valkoisia seiniä korostavasta "kylmästä" valosta, kun taas toinen haluaa huoneeseen "lämmintä" ja sävyisää valoa.
Valon väristä kertoo kelvin -arvo. Kirkas valkoinen on 4000 K, kun taas lämmin kellertävän sävyinen tunnelmavalo on 2200 K.
Valon lämpötila vaikuttaa myös huoneessa oleviin väreihin. Ehkä nuhruisen oloinen värimaailma raikastuu lamppua vaihtamalla?!

Sisusta valolla
Valaisin itsessään voi olla sisustusta täydentävä kaunis esine, mutta oleellisempaa on kuitenkin siitä lähtevä valo!
Kokeile vaihtaa valon suuntaa, heijasta valo seinän tai katon kautta? Kokeile himmeämpää tai kirkkaampaa lamppua tai valaise valokiilalla taulu, sivupöytä tai nojatuoli. Kokeile miltä valo näyttää, kun asetat valonlähteen lattialle, sohvan tai verhon taakse?
Kieputa valonauha huonekalun ympärille tai sykerölle hedelmämaljan sisään? Liimaa led-valonauha taulun taakse tai sohvapöydän pohjaan? Muista kuitenkin aina varmistaa, että valot eivät kuumene liikaa tai häikäise vaikkapa naapurin ikkunaan.

Ulos tai märkätiloihin?
Kun ostat valaisimen tai lampun, tarkista vielä yksi asia: IP -luokitus. Kosteiden tilojen valaisimet on merkitty IP44 -luokituksella. Joulu- ja koristevaloissa usein lukee vielä erikseen, onko valaisin tarkoitettu sisälle vai ulos.
Kuvat: Airam