« Takaisin blogeihin

Matto pulahtaa hankeen Helmikuu 6, 2020 0

Helmikuussa matto pulahtaa lumihankeen! Kurkkaa vinkit kodin mattojen huoltamiseen täältä. Jutussa olevat matot löydät: Rugvista

rugvista_1.jpg

Suojaa suihkeella

Monet kaupasta hankitut matot on suojattu likaahylkivällä suihkeella. Tällaisen käsittelyn voi tehdä myös itse ja välttyä näin ensimmäisiltä tahroilta. Suihke tekee maton pintaa ohuen kalvon, jonka läpi esimerkiksi nesteet eivät ehdi heti imeytyä kiinni mattoon.
Aidoissa villamatoissa eläimen luonnonmukaisesti villaan jättämä rasva toimii vähän samalla tavalla kuin kemiallinen suihke.

Puhdista heti

Kun punaviini tai mustikkakeitto läikähtää maton päälle, on nopeus valttia. Käytä tahran paikalliseen poistamiseen mietoa pesuainetta, kuten Marceille-saippuaa.

rugvista_2.jpg

Imuroi joka viikko

Säännöllinen imurointi ja tuuletus pitää maton raikkaana. Lujaa piiskausta tai viikoittaista tamppaamista harvassa kodissa harrastetaan, mutta kerran talvessa kunnon lumikylpy toimii vähän kuin maton pesuna. Ennen maton lumihankeen heittämistä matto kannattaa ensin "jäähdyttää" ulkona, jotta lumi ei tartu siihen kiinni.

Mattolaiturille tai pesulaan

Monessa matossa hoidoksi riittää imurointi ja tuuletus, mutta toki matto on hyvä myös jossain vaiheessa pestä kokonaan. Vaikka matossa lukisikin ei vesipesua, löytyy pesuloista kuitenkin erilaisia pesutekniikoita maton puhdistamiseen. Puuvillamatot voi pestä kesällä itse, kaupungin maksuttomilla matonpesupaikoilla. Joskus myös talonyhtiön pesutuvasta saattaa löytyä maton pesuun oma paikka.

rugvista_3.jpg

Hajut tuoksuiksi

Mattoihin saattaa tarttua epämukavia hajuja kotieläimistä tai kellarisäilytyksestä. Hyvä kotivinkki on sirotella ruokasoodaa maton pinnalle ja imuroida matto seuraavana päivänä. Hajuja voi poistaa myös erilaisilla kemiallisilla suihkeilla ja tuoksupuutereilla, joiden käyttöohjeet kannattaa lukea huolella.

Kuvat: Rugvista

  • Jaa:
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Blogger
  • Sähköposti

Kommentit (0)

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä kirjoitusta. Ole ensimmäinen ja kirjoita kommenttisi alle!


Kommentoi

Nimimerkki
Kommentti
Syötä oheinen varmenne alla olevaan kenttään:

Lisää blogeja

Nainen ja vasara
Lokakuu 18 3
Vielä on kesää...?
Syyskuu 15 1
Heinäkuu
Heinäkuu 19 0
Huilaamaan!
Kesäkuu 15 0
Pihaelämää
Kesäkuu 4 8