« Takaisin blogeihin

Mummolan kätevä ja kaunis piha Heinäkuu 31, 2020 2

Kiireisen Ailan kaunis piha on helppohoitoinen. Kolme erilaista pihaa ja kolme erilaista kotipuutarhuria kertovat omat vinkkinsä pihan, kasvien ja parvekkeen sisustamiseen. Kolmantena esittelyssä on Ailan piha.

7.jpg

"Lapsuuden kodissa oli iso piha ja äidillä siellä paljon erilaisia kasveja ja kukkia. Teini-iässä niitä piti kitkeä ja kastella ja silloin vannotin, että minä en varmasti halua ikinä omaa pihaa! Mutta niin vain olen jokaisessa kodissa pihaa laittanut... myös kerrostalon yhteistä pihaa. Tässä kodissa ihastuin juuri omaan pieneen pihaan ja nyt siellä kasvaa perunaa ihan sitä varten, että voin omalle lapsenlapselleni näyttää mistä perunat tulevat ja miten niitä kasvatetaan!"

Ailan vinkki:

Helppohoitoiset ja vähätöiset hyötykasvit ilahduttavat monella tavalla

2.jpg

Ailan kaunis piha on hyvä esimerkki tavallisten asioiden tärkeydestä. Siitä, kuinka onni asuu pienissä asioissa, kuten siinä, että persiljat nakkikeittoon voi hakea omalta pihamaalta. Perunan varren työntyminen esiin mullan seasta on jännittävää ja ihmeellistä seurattavaa pienen ihmisen näkökulmasta. Piha tuo elämään hyviä rutiineja, iloa ja hyötyä. Kiireisen ihmisen pihan pitää olla sopusoinnussa muun elämän kanssa ja se pitää suunnitella sen mukaan.

Onni asuu pienissä asioissa

3.jpg

4.jpg

Ailan päivät kuluvat töissä JVA:lla ja illat jalkapallojoukkueen joukkueenjohtajana. Koti ja piha on kolmas tärkeä tukijalka elämässä. Pihalla kasvavat perunan ja persiljan lisäksi salaatti, raparperi, luumu, viinimarjat ja yrtit. Hyötykasvien lisäksi joukko koristekasveja ja Unkarinsireeni. Pienelle pihalle mahtuu ainakin viisitoista erilaista monivuotista kasvia ja lisäksi jokunen kesäkukka terassin kaiteelle. Mansikoitakin oli, mutta alkukesästä räksä lensi pihalle ja söi ne. Ailalle luonnonihmeet, pettymykset ja iloiset onnistumiset ovat jo kotoa opittu elämäntapa.

Paju sopii kauniisti luontoon ja maatuu lopulta

8.jpg

9.jpg

Siistin pihan punainen lanka on siellä täällä toistuvat pajupunokset. Yhtenäinen ja ryhdikäs ilme syntyy pienistä oivalluksista ja tällä pihamaalla se on pajunoksat. Aila on punonut pajukorin Lamoherukan ympärille itse. Samassa korissa asuu myös päästäinen, jonka Aila on monesti nähnyt vipeltävän häntä suorana piiloon pajukorin uumeniin. Punottavat pajut kannattaa kerätään syksyllä, kun kasvukausi on ohi. Ensin paju kuivataan ja sitten liotetaan taipuisaksi, jotta sitä on helpompi punoa. Luonnon omat materiaalit ovat hyviä koristeita puutarhaan.

Pitää osata myös huilata

10.jpg

5.jpg

11.jpg

Aamukahvit Aila juo mielellään suojaisalla ja katetulla terassilla. Luonnon ääniä kuunnellen ja kesäaamuja ihmetellen on hyvä startata päivään. Jos ilta on vapaa jalkapallosta, keinuttelee Aila vielä hetken mielellään ilta-auringon paisteessa puutarhakeinussa.Keinusta avautuu maisema pihan takana olevaan koivumetsikköön, jossa linnut pitävät iltakonserttiaan...

1.jpg

  • Jaa:
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Blogger
  • Sähköposti

Kommentit (2)

Ilona, 31.7.2020 21:37
Niin pajujutut on ihania, niistä voisi keksiä yhteistä tekemistä talon naisten kanssa! Tekisi uusia kukka altaita pihaan odottaa ensi kesää!
Eija, 2.8.2020 16:56
Sitten meilläkin kasvaa perunat, yrtit sun muut kun saadaan se rivitalo.
Ja mieli lepää ??

Kommentoi

Nimimerkki
Kommentti
Syötä oheinen varmenne alla olevaan kenttään:

Lisää blogeja

Nainen ja vasara
Lokakuu 18 3
Vielä on kesää...?
Syyskuu 15 1
Heinäkuu
Heinäkuu 19 0
Huilaamaan!
Kesäkuu 15 0
Pihaelämää
Kesäkuu 4 8