« Takaisin blogeihin

Verho-opas Tammikuu 4 1

Ikkunaverhojen valinta on monelle sisustajalle se kaikkein vaikein tehtävä. Eikä ihme, sillä kun tarkemmin pohtii, tulisi verhojen täyttää aika monta odotusta… Kuvat: Jotex

1.Miten se ripustetaan?

Katsahdus omaan ikkunaan herättää ensimmäiset kysymykset.

Monesti uudemmissa taloissa on verhoja varten valmiina kattoon kiinnitetyt U-kiskot ja niihin sopivat "liukunappulat". Kaksi vierekkäin asennettua kiskoa antavat jo oikein hyvät mahdollisuudet monenlaisille verhoille! Verhojen ripustamista varten voi valmiina olla myös tanko, ohut vaijeri tai vanhemmissa taloissa rautainen I-kisko. Joskus ripustusjärjestelmä on asennettu koko seinän mitalle, joskus vain ikkunan leveydelle.

Paras lopputulos saadaan, kun verhot voi asentaa ainakin 20 cm korkeammalle kuin ikkunan yläreuna ja vähintään 50 cm ikkuna-aukon molemmille puolille.

2.jpg

2.Minkä mittaiset?

Seuraava vaihe on verhojen mitan ihmettely? Jos haluat metrin leveydelle kauniisti rypyttyvän verhon, varaa siihen 140 cm leveä kangas. Paksun kankaan voi rypyttää harvempaan, kun taas oikein ohuen kankaan tiukempaan... Verhon korkeus mitataan seuraavasti:

Jos U-kisko on kiinnitetty kattoon, mittaa verhon pituus kiskon alareunasta. Näin verho ei hankaa kattoon.
Jos U- kisko on kiinnitetty seinään, mittaa verhon pituus kiskon yläreunasta. Silloin verho tulee peittämään kauniisti kiskon.

Alareunassa sopiva verhon mitta on pari senttiä irti lattiasta, niin että jalkalistan yläreuna jää verhon taakse piiloon.

5.jpg

3.Suojaa vai valoa?

Kolmas tärkeä kysymys on, mitä verholta odotetaan? Näkösuojaa? Pimennystä? Lisää valoa? Lämpöä? Vetävien ikkunoiden eteen kannattaa valita paksut verhot, pimeään huoneeseen ohuet harsoverhot ja makuuhuoneeseen pimentävät verhot... Pitääkö verhojen ylettyä kiinni joka ilta, vai asetellaanko ne olemaan aina paikoillaan ikkunan sivuilla? Keittiön lieden vieressä roikkuva verho saattaa tarvita joskus pesua, kun taas kaikuvassa huoneessa verhot voivat toimia "akustiikkalevyinä". Asettavatko esimerkiksi allergiat tai kotieläimet omia ehtojaan kankaan valitsemiselle?

Aloita verhokankaan valitseminen siitä, mihin käyttöön verhoa tarvitaan.

4.jpg

4.Mikä sopii sisustukseen?

Vasta tässä vaiheessa verhojen hankintaa on aika miettiä värejä, malleja ja muuta sisustusta. Tarvitsetpa sitten paksua samettia tai ohutta pellavaa, löytyy vaihtoehtoja paljon! Aina tyylikäs ja ajaton, mutta ehkä hieman tylsä vaihtoehto on valita verhokankaan sävy lähelle seinän väriä. Astetta rohkeampi vaihtoehto on etsiä verholle väri sohvatyynyistä tai matosta. Verhojen pinta-ala on huoneessa lopulta aika suuri, joten verhot määrittelevät osaltaan koko huoneen väritystä.

Valitsemalla verhot ja matot pariksi toisilleen, ollaan kokonaisuuden suhteen jo aika selvillä vesillä!

3.jpg

5.Viimeistelty ilme


Sitten on edessä vielä viimeinen silaus! Verhon yläreunaan ommeltavan rypytysnauhan avulla verhot laskeutuvat kauniisti ja näyttävät ryhdikkäiltä. Tähänkin löytyy useita vaihtoehtoja, mutta esimerkiksi kynälaskosnauha on monelle kankaalle hyvä valinta. Erilaiset tampit tai nauhat antavat suorille verhoille ilmettä ja niillä voi myös leikitellä värien kanssa. Silitä verhot ennen ripustamista ja sujauta tarvittaessa verhon alareunaan painot, jotta verhot eivät lähde "leijailemaan".

Älä pihistele verhokoukkujen ja liukujen kanssa. Ryhdikkäästi roikkuva 140 cm leveä verho on kiinni ainakin kahdellakymmenellä koukulla.

  • Jaa:
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Blogger
  • Sähköposti

Kommentit (1)

Äiti, 8.3.2021 14:21
Sisutuksesta. Kodin seinät ,lattia millainen on. Sitten voi miettiä millainen matto sopii,verhot ja huonekalut. Onko lapsia tai eläimiä. Vaikuttaa suuresti valintoihin sisutuksessa. Niin ja millainen budjetti on varaa tehdä.

Kommentoi

Nimimerkki
Kommentti
Syötä oheinen varmenne alla olevaan kenttään:

Lisää blogeja

Nainen ja vasara
Lokakuu 18 3
Vielä on kesää...?
Syyskuu 15 1
Heinäkuu
Heinäkuu 19 0
Huilaamaan!
Kesäkuu 15 0
Pihaelämää
Kesäkuu 4 8