« Takaisin blogeihin

Sohvaperunan perusopas Helmikuu 13, 2018 1

Sohva on olohuoneen kunkku! Se on suurikokoinen, käytössä päivittäin ja haukkaa usein suurimman osan sisustusbudjetista... Mitä sohvaa valitessa pitäisi osata ottaa huomioon? Tärkeintä on lähteä liikkeelle perusasioista, eli mihin käyttöön sohva tulee?

sohva_3.jpg

sohva_1.jpg

sohva_2.jpg

sohva_4.jpg

Käyttötarkoitus ja koko?

Halutaanko sohvalla pötkötellä vai pitää palaveria? Käyttääkö sohvaa lapset ja eläimet vai tuleeko sohva iäkkäämpien käyttöön? Onko istuja pitkäjalkainen tai millä korkeudella käsinojan olisi hyvä olla? Sopivin sohva löytyy istumalla!

Toinen tärkeä seikka on sohvan koko. Minkä mittainen ja mallinen sohva on huoneeseen sopivin? On olemassa ainakin kahden- ja kolmenistuttavia sohvia, vuodesohvia, divaaneja, kulmasohvia, moduulisohvia, futon sohvia, levitettäviä sohvia, sohvasänkyjä ja laverisohvia...
Mittaa seinä, jolle sohva on tulossa ja kerro sohvan myyjälle reilusti millaiseen käyttön sohva on tulossa. Valokuva huoneesta tai pohjapiirustus on myös hyvä apuväline sohvakaupoilla.

Materiaalit

Sohvan sielu on sen sisuksissa. Puurunko ja jousitus pohjassa kertovat sohvan olevan luotettava ja pitkäikäinen kumppani.
Sohvatyynyjen täytteissä on suuria eroja. Jos mahdollista, avaa vetskarit ja tutustu tyynyjen täytteeseen. Tarkista myös sohvantyynyjen saumat ja vetoketjun ompeleet. Kurkista sohvan pohjaan ja tutki miltä sohva vaikuttaa ilman tyynyjä.
Laadukas sohva ei "hutku" kun nostaa sen toisen pään ilmaan ja nitkuttelee vähän...

Päälimateriaali on sohvan vaatteet. Joistakin sohvista pääliset saa irroitettua kokonaan pois, mutta siinä tapauksessa kannattaa tarkistaa onko kangas pestävä? Kiinteä verhoilu on tukevampi vaihtoehto. Olipa kyseessä kangas tai nahkaverhoilu, niin tyynyjen olisi hyvä olla ympäriverhoillut. Näin voit käännellä istuin- ja selkänojatyynyjä ja sohva "lyttääntyy" eli kuluu tasaisesti.

Keinokuitukangas kestää paremmin kulutusta kuin aidot pellavat ja puuvillat, mutta esteettisyyskisan voittaa kyllä ehdottomasti aidot materiaalit!
Aidolle pellavalle on ominaista, että se rypistyy ja kuluu kauniisti. Aito villa hylkii likaa, mutta on karhea, 100% puuvilla on kaunis mutta hankautuu helpommin nypyille kuin keinokuidut... Nahkasohvat on verhoiltu usein niin, että sohvatyynyt ovat aitoa nahkaa, mutta sohvan taka- ja sivuosat keinonahkaa.

Muoti ja muotoilu

Sohvan keskimääräinen käyttöikä on lyhentynyt vuosien saatossa huimasti. Enää sohvaa ei osteta kahdeksikymmenesi vuodeksi. Sohvan tyylissä ja muotoilussa kannattaa olla myös vähän rohkea! Korosta sohvalla kotisi sisustusgenreä ja luota omaan makuusi.

Tällä hetkellä sohvamuodin huipulla keikkuvat sirojalkaiset, korkeapohjaiset sohvat, jotka jättävät ilmaa lattian ja sohvanpohjan väliin. Materiaaliksi valitaan nyt konjakinvärinen nahka ja sohvan muotokieli viestii 50-luvusta.

Tulevaisuuden sohva on kukallinen tai kuviollinen, näin veikkaan.Tätä juttua koostaessa ei kalustevalikoimista löytynyt yhtään kuviollista sohvaa, joten sen täytyy olla seuraava trendi? Huonekalumuotoilun trendit seuraavat pukeutumisen trendejä viiveellä, eli myös sametti ja lähes likaiseksi murretut värit ovat tulossa?!

Hinta

Tonnilla saa jo hyvän sohvan. Jokainen sohvaperuna toki määrittelee tarvittavan laadun itse, mutta itse pidän tuota 1000e jonkinmoisena laaturajana? Myös sohvahankinnoissa hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä. Suomalaisia sohvan valmistajia ovat edelleen ainakin Asko, Isku, Hakola, Interface ja HT Collection. Myös maailmalla osataan suunnitella laadukkaita sohvia ja esim. Furninova ja Natuzzi ovat näistä tunnetuimpia.

Uutta sohvaa kannattaa katsella myös käytettynä. Nettikirpputoreilla myydään usein hyviä sohvia edullisesti, muuttojen ja uusien sisustusprojektien yhteydessä.
Jos hankit sohvan käytettynä, ota käyttöön vielä yksi työkalu laadun kartoittamiseen: nenä! Tunkkaista tuoksua on vaikea saada sohvasta pois, vaikka käytössä oisikin vaahtopesu tai muita kemiaalisia suihkeita. Myös eläimet saattavat jättää sohvaan omia tuoksujaan.
Sohva kannattaakin aina aika ajoin käsitellä suojasuihkeella, joka jättää tekstiilin pinnalle likaa hylkivän kalvon.

  • Jaa:
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Blogger
  • Sähköposti

Kommentit (1)

Arja, 15.4.2018 18:22
Mukava artikkeli ja hyvä pohdintakin. Sohva on sen verran hintava ostos, että kannattaakin pohtia minkälainen istuu omaan talouteen parhaiten. Pienessä tilassa tärkeäkin miettiä. Itsellä materiaali ratkaissut, kun olen allergikko. Siksi oma valinta on ollut nahka.

Kommentoi

Nimimerkki
Kommentti
Syötä oheinen varmenne alla olevaan kenttään:

Lisää blogeja

Nainen ja vasara
Lokakuu 18 3
Vielä on kesää...?
Syyskuu 15 1
Heinäkuu
Heinäkuu 19 0
Huilaamaan!
Kesäkuu 15 0
Pihaelämää
Kesäkuu 4 8