Hyppää pääsisältöön
Kuva
Yleisnäkymä parvekkeelle. Kuva Heidi Lehto. Kuva Heidi Lehto
Terassi, kesähuone, parveke ja puutarha samassa tilassa! Tikan Pellonreunassa on JVA: n vasta vuosi sitten valmistunut kerrostalo, jossa parvekkeet on sitä pikkuisen parempaa luokkaa.
Kuva
Yleisnäkymä parvekkeelle. Kuva Heidi Lehto

Susannan perheen parveke saa huokaamaan ihastuksesta. Ensivaikutelma on selkeä ja rehevä yhtä aikaa.

Kuva
Yleisnäkymä parvekkeelle. Kuva Heidi Lehto. Kuva Heidi Lehto
Parvekkeen värimaailma on lainattu hiekanvärisestä seinästä ja mustista parvekekaiteista.

Pitkästä lasitetusta kahdenkymmenen neliön terassiparvekkeesta on otettu käyttöön jokainen senttimetri. Parvekkeen suunnittelu on lähtenyt liikkeelle tilan jaottelemisesta eri toiminnoille. Keskellä parveketta on avara sisääntulo ja tyhjää tilaa esimerkiksi taimien karaisemiselle. Parvekkeen oven suussa on hyvä olla tilaa myös toisten perheenjäsenten ohi kulkemiselle ja vaikkapa multasäkkien tai tuulettumaan tulevien petivaatteiden kuljettamiselle.

Kuva
Tomaatintaimia ja mustia muovisaaveja. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Kaksi kansituolia ja tomaatintaimia mustissa saaveissa. Kuva Heidi Lehto
Arvaatko mitä kauniin rottinkisermin takana on.

Parveke on jaoteltu eri toiminnoille

Toisessa päässä parveketta otetaan aurinkoa ja juodaan päiväkahveja, kun taas toinen pääty parvekkeesta on pyhitetty hyötyviljelylle. Tomaatintaimet on istutettu suuriin muovisaaveihin. Ne ovat helppoja ja kevyitä käsitellä ja talvisäilytykseen ne sujahtavat kätevästi sisäkkäin. Myös kangaspäällysteiset kansituolit ovat kätevästi kasaan taittuvaa mallia. Tunnelma pysyy rauhallisena ja selkeänä, kun samaa tavaraa on monistettu ja värimaailma on yhtenäinen. Pieneen tilaan mahtuu monta toimintoa, kun jokaisen esineen käyttötarkoitus ja mitoitus on mietitty. Päätyseinään asennetun valoverhon avulla auringon paahteen voimakkuutta voi säädellä. Huomasitko jo kauniin rottinkisermin? Se rytmittää hyvin sisustuksen korkeuseroja, mutta sen takana myös säilytetään tavaraa, Hankalan malliset lannoitepussit, kuokat ja tyhjät kukkaruukut jäävät sermin taakse piiloon.

Kuva
Muraatteja värikkäissä ruukuissa seinällä. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Laverisohvan nurkka ja kukkiva kesäkukka. Kuva Heidi Lehto
Laveri muuttui pehmeäksi sohvaksi tyynyjen ja tekstiilien avulla.

Yhtenäinen ilme syntyy tavaroita monistamalla

SUSANNAN KODIN SISÄTILAT ON ESITELTY TÄSSÄ BLOGISSA JO AIEMMIN:
https://www.jva.fi/blogit/kurkkaa-kotiin/tilaihme

Iso parveke on käytössä lähes vuoden ympäri. Lepoon ja nautiskeluun sisustetussa päädyssä on koko parvekkeen takaseinän mittainen laveri ja siinä on joskus nukuttu myös lämpimiä kesäöitä. Isot tyynyt ja kauniit tekstiilit tekevät laverista sohvan. Parvekelasitukset mahdollistavat parvekkeen sisustamisen myös sisätavaroilla. Sade ja keväällä siitepöly pysyvät parvekelasien ulkopuolella. Suorassa auringonvalossa tekstiilit haalistuvat, mutta pehmeät luonnonvärit kuten okra, terra ja beesi haalistuvat kauniisti. Tällä parvekkeella värimaailmaa on selvästi jatkettu kiinteistä seinistä ja kaiteista kalusteisin ja tekstiileihin.

Kuva
Puulokerikko ja punasaviruukkuja. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Parveketuolit ja kukkiva kesäkukka. Kuva Heidi Lehto
Kesäkukat ja viherkasvit puhaltavat terassiparvekkeen eloon.

Värit sointuvat talon kiinteisiin rakenteisiin

Pienet yksityiskohdat ja värikkäät kasvit antavat terassiparvekkeelle sielua. Kun isot pinnat ja kalusteet ovat linjassa keskenään, jää tilaa kiehtovalle viimeistelylle. Pieni puulokerikko, luonnonkivet, lyhdyt ja maljakot täydentävät kokonaisuutta. Kukkivat kesäkukat ja kesällä ulkona viihtyvät viherkasvit puhaltavat parvekkeelle eloa. Kesän mittaan vihreä valtaa tilaa yhä enemmän. Kun kesäkukat ja hyötyviljelmät ovat loppukesästä täydessä mitassaan, muistuttaa parveke jo pientä viidakkoa.