Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lapsi puhaltelee saippuakuplia suihkutilassa.
Yhteisellä saunavuorolla, samalla pyykkituvalla…
Kuva
Lapsi puhaltelee saippuakuplia suihkutilassa.

Taloyhtiöiden yhteiset tilat ovat täynnä muistoja ja aitoja kohtaamisia. Tilojen tärkein tavoite on palvella asukkaita.

 

Kuva
Lapsi puhaltelee saippuakuplia suihkutilassa.
Onko sinulla  muistoja taloyhtiöiden saunavuoroilta, pyykki- tai kerhotiloista?

”Heiluttelin paljaita varpaita pukuhuoneen penkillä, karheaan oranssiin froteepyyhkeeseen kiedottuna. Hörpin pillimehua kolmionmallisesta mehupurkista ja poskia kuumotti löylyt. Tuoksui saippualle ja kellarille ja teki aina mieli laulaa kaikuvassa pesuhuoneessa. Rappukäytävässä tapasimme usein naapurin, joka oli vasta menossa omalle saunavuorolleen, ja isän paljaat hartiat höyrysivät viileässä käytävässä, kun he juttelivat hetken.” Näin muistelee eräs 80-luvun lapsi perheen saunavuoroa kerrostalon alakerrassa.

JVA-taloissa nämä samat saunat ovat yhä käytössä, mutta lähes kaikki niistä on jo ainakin kertaalleen peruskorjattu

 

Kuva
Naisen paljas selkä ja kädet, jotka pesevät hiuksia.
1990-luvulla lähes kaikkiin suomalaisiin asuntoihin rakennettiin oma sauna. 2020-luvulla yhteiset saunatilat nostavat taas suosiotaan. Taloyhtiön yhteiset tilat säästävät neliöitä asunnosta, ovat kustannustehokkaampia ja säästävät maapalloa.

Myös uusia saunoja on rakennettu roppakaupalla. 90-luvulla jo lähes kaikkiin suomalaisiin asuntoihin rakennettiin oma sauna. Silloin oma sauna oli ylellisyyttä, helppoutta ja moderniutta. Tuolloin yhteissaunojen suosio luonnollisesti hiipui ja sama tapahtui myös yhteisille pesutuville, kuivaushuoneille ja mankeleille. Uusi tekniikka ja uudet rakennustavat toivat helppoutta, mutta samalla sammui myös osa suomalaisen kerrostaloelämän yhteisöllisyyttä.

Saunamuistot yhteissaunoista ovat alkaneet tuntua nostalgisilta

Yhä edelleen moniin JVA-taloihin rakennetaan myös yhteisiä sauna-, harrastus- tai pesuhuoneita. Yhteisten tilojen suosio on kääntynyt taas nousuun ja niiden hyviä puolia on alettu nähdä uudella tavalla. Taloyhtiön yhteiset tilat säästävät neliöitä asunnosta, ovat kustannustehokkaampia ja säästävät maapalloa. Ehkäpä tulevaisuuden JVA-asukkaat saattavat joskus ihmetellä, että onko kaikilla joskus oikeasti ollut oma sauna ja että mitä järkeä siinä oli? 

Kuva
Varpaita saunanlauteilla.
Joissakin JVA-taloissa vanhoille mankelihuoneille tai tyhjillään oleville kerhotiloille on mietitty uusia käyttötarkoituksia. Myös perinteisille yhteisille saunavuoroille saattaa vielä tulevaisuudessa syntyä aivan uudenlaista kysyntää.

Yhteisten tilojen idea on aina ollut sama: palvella talon asukkaiden tarpeita

Joissakin JVA-taloissa vanhoille mankelihuoneille tai tyhjillään oleville kerhotiloille on mietitty uusia käyttötarkoituksia. Nykyään asukkaat toivovat esimerkiksi tiloja, joihin voi vetäytyä tekemään etätöitä. Pyöräkellarit ovat taas käytössä pyöräilyn trendikkyyden takia. Myös yhteiskäytössä olevat kuntosalit, hiljaiset tilat tai yhteiset esikasvatus- ja viljelypalstat nostavat suosiotaan. Posti on tuonut palveluitaan joidenkin taloyhtiön tiloihin ja esimerkiksi yhteiskäytössä olevat pyörät, potkulaudat ja autot ovat varmasti tulevaisuutta yhä useammissa taloyhtiöissä. Myös perinteisille yhteisille saunavuoroille saattaa vielä hyvinkin syntyä aivan uudenlaista kysyntää!

Kuva
Lapsi on litistänyt nenän kiinni saunan lasioveen.

Kuvat: Pexel