Hyppää pääsisältöön
Kuva
Yrttejä leikataan kasvulaatikosta
Kokonainen puutarha tuoksuineen ja makuineen mahtuu tarvittaessa parvekkeelle, yhden ihmisen käsien väliin
Kuva
Yrttejä leikataan kasvulaatikosta
Kuva
Kasvulaatikko ja kasvit ylhäältäpäin kuvattuna.
Pieni kasvulaatikko voi olla kokonainen puutarha. Monet syötävät herkut kasvavat sulassa sovussa kasvulaatikossa vierekkäin.
Kuva: Nelson Garden

Puutarhanhoito ja hyötyviljely ovat nousevia trendejä. Kun maailmalla tuulee, haluavat ihmiset turvautua tuttuihin ja ihmistä lähellä oleviin puuhiin. Puutarhanhoito tuo paitsi onnistumisen tunteita ja maukasta syötävää pöytään, niin se myös rentouttaa ihmismieltä. Oletko joskus kuullut, että ihmiset, joilla on oma puutarha ovat onnellisempia.

Kuva
Ruukussa kasvava yrtti.
Aurinkoinen ikkunalauta on mainio paikka ruukkuyrteille.
Kuva: Nelson Garden

Puutarhan koolla ei ole väliä

Yrtit ikkunalaudalla ja tomaatit parvekkeen seinällä eivät vie paljoa tilaa, ja samalla ne sisustavat keittiötä ja ulkotiloja. Trendikäs ämpäriperuna vie tilaa vain ämpärin verran ja onnistuu lähes varmasti. Ämpärissä tai suuressa ruukussa voi kasvattaa myös muita syötäviä, kuten tomaattia ja raparperia. Ämpärin idea on siinä, että sitä voi liikutella tarvittaessa aurinkoon tai varjoon ja alkukeväästä myös sisälle hallaöiltä turvaan.

Kuva
Erikokoisia ruukkuja ja kasveja parvekkeen seinällä.
Nelson Gardenin kastelujärjestelmä huolehtii kasvien tasaisesta kastelusta paahteisella parvekkeella.

Viljelylaatikon voi perustaa myös parvekkeelle

Ruukkuja ja ämpäreitä hieman isompi puutarha perustetaan kasvulaatikkoon. Yhteen kasvulaatikkoon mahtuu useampia hyötykasveja ja sen hoitaminen on helppoa. Yhteen kasvulaatikkoon menee noin viisi säkkiä multaa ja siihen mahtuu kolme tai neljä riviä kasvatettavaa. Salaatit, ruohosipuli ja erilaiset yrtit kasvavat hyvin matalassa laatikossa, mutta juurekset kuten porkkana, retiisi tai peruna tarvitsevat kaksikerroksisen kasvulaatikon.

Kuva
Kukkivia kukkia erilaisissa ruukuissa.
Hortensia viihtyy sekä ruukussa, että maahan istutettuna. 
Kuva: Nelson Garden

Kukkien kasvatus on terapiaa

Puutarhan hoidon ja kasvien hoitamisen ei tarvitse aina olla tuottavaa ja hyödyllistä. Kukkien, viherkasvien tai heinien kasvattaminen vain iloksi ja maiseman kaunistukseksi on mitä parhainta terapiaa. Kukkalaatuja on satoja ja niitä voi kasvattaa siemenestä tai ostaa valmiiksi esikasvatettuja taimia. Joku haluaa viljellä vain tuoksuvia kukkia, toinen vain erisävyisiä punaisia ja kolmas perustaa villin niityn. Uskoisitko, että myös niitty mahtuu kasvulaatikkoon.

Kuva
Yrttejä leikataan kasvulaatikosta
Yrtit ovat helppoja kasvatettavia aloittelijalle ja maistuvia herkkuja myös varttuneemmille puutarhaharrastajille.
Kuva: Nelson Garden

Luonnonkukat ovat muodikkaita

Tällä hetkellä puutarhatrendit hellivät myös pienen budjetin viljelijöitä. Ikivanhojen puutarhadaalioiden ja vaatimattomien niittykukkien lisäksi muodissa ovat luonnonkukat. Juuri nyt kukkiva kielo, keskikesän päivänkakkara tai villiintynyt ruusuruoho kelpaavat kukkimaan myös takapihoille ja maljakkoon. Jos siirrät luonnonkukkia omalle pihalle, muista jättää reilusti juurakkoa myös alkuperäiselle paikalleen, jotta kukan elinvoima säilyy. Myös kukkia maljakkoon kerätessä on hyvä pitää maltti mukana, jotta saamme nauttia kukista samalla paikalla vielä tulevinakin vuosina.