Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lapsi kirjoittaa pöydän päällä.
JVA-kodin voi saada vain hakemalla.
Kuva
Lapsi kirjoittaa pöydän päällä.

JVA-kodin voi saada vain hakemalla. Hakulomake on kaikille samanlainen ja asukasvalinnat perustuvat lainsäädäntöön ja asukasvalintoja koskevaan virkavastuuseen.

Kuva
Lapsi kirjoittaa pöydän päällä.

Hakuprosessia koskeva toimintamalli muuttuu marraskuussa 2023

JVA luopuu vuokrausta koskevista puhelinpalveluajoista ja siitä vapautuva työaika suunnataan asukasvalintojen tekemiseen. Uusi malli palvelee asunnon hakijaa, sillä jatkossa asuntotarjouksia pystytään hoitamaan tehokkaammin. Aiemmin käytössä ollut puhelinpalvelu saattoi luoda joillekin hakijoille harhakuvan, että asukasvalintaan voisi vaikuttaa puhelinkeskusteluilla. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kaikki asukasvalinnat perustuvat asukasvalintaohjeistukseen, lainsäädäntöön ja asukasvalintojakoskevaan virkavastuuseen. Ainoa tapa päästä asumaa JVA-kotiin on asuntohakemuksen täyttäminen. Siinä mielessä asunnonhaku on hakijalle varsin mutkaton ja oikeudenmukainen prosessi.

Asuntohakemus ja ohjeet sen täyttämiseen löytyvät osoitteesta www.jva.fi

Kuva
Raskaana olevan naisen vatsa.

JVA-koteja ei voi jonottaa

Asukasvalintaa ei tehdä jonotus- tai järjestysnumeroperusteisesti. Valintaan vaikuttavat kiireellisyys, tulot ja varallisuus sekä hakija- ja asuntotilanne. Hakemus on voimassa kolme kuukautta ja jos sinä aikana hakuehtoja täyttävää kotia ei ole löytynyt, ilmoittaa JVA hakijalle, että hakulomake on pian vanhenemassa. On tärkeää, että hakulomake vastaa hakijan elämäntilannetta, joten elämäntilanteen oleellisesti muuttuessa uuden hakemuksen voi jättää myös ennen kolmen kuukauden täyttymistä. Jokaisella hakijalla on kuitenkin aina voimassa vain yksi, uusin hakemus.

Kuva
Koira katsoo ikkunasta ulos.

Hakemus on mukana kaikissa asukasvalinnoissa, hakutoiveiden mukaisesti

Hakemuksen jättämisen jälkeen sopivaa JVA-kotia ei tarvitse itse vahtia tai etsiä. Hakemus on heti automaattisesti mukana kaikissa hakua koskevissa asukasvalinnoissa. Jokainen vapautuva asunto käsitellään sillä hetkellä mukana olevien hakemusten kesken. Sekä vapaiden asuntojen, että asuntohakemusten määrä ja kiireellisyys vaihtelevat, joten sitä kuinka nopeasti asunnon voi saada, on mahdotonta ennakoida tai luvata.  Asunnon saannista ilmoitetaan hakijalle erikseen, eli asunnon hakijan ei tarvitse itse huolehtia hakemuksen perään, vaan hän voi odotella ilmoitusta rauhassa, luottaen hakuprosessin oikeellisuuteen.