Hyppää pääsisältöön
Kuva
Keittiön pöydällä kahvikupit ja piirakkavuoka. Kuva Heidi Lehto
Hyvä koti on nyt tässä.
Kuva
Keittiön pöydällä kahvikupit ja piirakkavuoka. Kuva Heidi Lehto

Kun mieli samoaa Lapin metsissä ja reppu on aina puoliksi pakattu, ei kodit ole ollut kovinkaan vakituista laatua.

Kuva
Valkoinen kaappikello olohuoneen seinällä. Kuva Heidi Lehto
Komea kaappikello on olohuoneen katseenvangitsija.

- Kerran kävin kahvilla Lapissa ja jäin sinne seitsemäksi vuodeksi. Turun kesälomareissu kesti useamman vuoden sekin, alkaa vaeltajan tarina omasta kodista. Kalastusoppaan työ on sellaista, että sitä ei voi hoitaa kotisohvalta etänä. Kaksikymmentä vuotta Suomen ja vähän Ruotsinkin metsiä kiertäneelle kalastusoppaalle koti on siellä missä ihmisen on hyvä olla. Tämä rivitalokoti Kaunisharjussa on nyt tällä hetkellä hyvä.

Kuva
Olohuoneen sohvapöytä ja sohva. Kuva Heidi Lehto
Olohuoneen pöytä ja monet muut kodin esineet ovat itse valmistettuja. 

Kädentaitoja, lähiruokaa ja luontoa

Kodissa tuoksuu ruoka. Uunista nousee pöydälle mehevä suolainen piirakka, jonka valmistuksessa ei ole voita tai kermaa säästelty. 
- Kun kerran nautiskellaan, niin nautiskellaan kunnolla! Elämä on pieniin hetkiin tarttumista ja niistä nauttimista. Itse pyydetty kala ja kasvatetut yrtit, sekä aidoista aineista valmistettu ruoka ovat elämän suuria iloja. Kalanpyytäjän kädentaidot eivät rajoitu vain keittiöön. Kodissa on itse valmistettuja puuesineitä ja huonekaluja. Puun muokkaus on kulkenut isältä pojalle ja ehkäpä myös pojan pojalle! Kun saa kotoa esimerkin, että puu on taipuisa ja tuttu luonnonmateriaali, jota voi lähteä itsekin työstämään, tuntuu hommaan ryhtyminen luontevalta. 

Kuva
Piirakka lautasella. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Keittiön pöydällä kahvikupit ja piirakkavuoka. Kuva Heidi Lehto
Tässä piirakassa ei ole säästelty aineksissa. Voi ja kerma kuuluvat leivontaan.

Toimelias elämäntapa 

Puu- ja metallityöt, ruoan laittaminen ja sen itse kasvattaminen tai pyytäminen ovat toimeliaan ihmisen elämäntapa. Erilaiset arkiset puuhat tuovat inspiraatiota ja sisältöä elämään. Perusasioiden tekeminen tuntuu juurevalta ja perustellulta. Luonto, eläimet, kasvit ja ihminen ovat kaikki samaa kokonaisuutta. Kun tarkastelee maailmaa siinä mittakaavassa, voi huomata mitkä puuhat ovat ihmiselle oleellisia. 

Kuva
Lähikuva viherkasvista. Kuva Heidi Lehto
Kuva
Lähikuva sängyn päädystä. Kuva Heidi Lehto
Metsien kävijälle puu on tuttu ja luonnollinen materiaali myös sisustamiseen.

Luonto näkyy kodin esineissä

Ihanasti vielä höyryävä piirakka on siirtynyt lautasille. Kahvinkeitin putputtaa keittiössä tasaisesti. Erähenkiset astiat ovat kotoisin Posiolta, Pentikin tehtaalta. Posio oli joskus kalanpyytäjän kotipaikka ja sieltä jäin matkaan mieltymys Pentikin kotimaiseen, luontoa kunnioittavaan muotoiluun. Aina nykyihminen ei pääse keskelle luontoa, mutta sitä voi myös tuoda ihmisten koteihin ja mieliin tällaisilla pienillä asioilla. 
– Se voi olla, että rinkka pakataan taas pian ja matka suuntaa tästä keskeltä Suomea tuonne pohjoiseen päin…

Kuva
Yleiskuva keittiöön päin. Kuva Heidi Lehto
On mahdollista, että matka jatkuu taas. JVA-koti on kuitenkin nyt vaeltajan vakituinen koti.