Hyppää pääsisältöön
Kuva
Miehen käden leikkaavat sitruunoita.
Pari vinkkiä uuteen elämäntilanteeseen.
Kuva
Miehen käden leikkaavat sitruunoita.

Millaista on muuttaa ensimmäistä kertaa asuman yksin. Tai millaista on muuttaa asumaan yhteen jonkun toisen kanssa. Jännittävissä ja uusissa elämäntilanteissa yhteiset säännöt ohjaavat hyvään alkuun.

Kuva
Nainen on maalaamassa harmaata seinää.
Oma koti tuo paitsi vapauksia, niin myös pitkän listan vastuita. Monia itsestään selviltä tuntuvia asioita harjoitellaan käytännössä vasta omassa kodissa.

Vihdoinkin omaa rauhaa…

…huokaa moni lapsuudenkodista omilleen muuttava nuori. Oman tilan tarve on aikuistuvalle ihmiselle luonnollista. Uudessa elämäntilanteessa kannattaa kuitenkin pohtia paria vanhaa kodinpitoon liittyvää perusjuttua taas uudelleen.

RAHA

Vuokra on yleensä suurin yksittäinen menoerä. Sen lisäksi rahaa pitää jäädä moneen muuhun kiinteään menoon, kuten sähköön, vakuutukseen, ruokaan, liikkumiseen, huvitteluun, yllättäviin menoihin ja myös säästöön. Nyrkkisääntönä on, että asumiskulujen tulisi olla alle kolmasosa kuukauden tuloista. 

VUOROKAUSIRYTMI

Näinkin yksinkertaista asiaa monet aikuiset kertaavat omassa elämässään vuosikymmenestä toiseen. Taloyhtiöissä yhteinen, yleinen vuorokausirytmi on kirjattu myös järjestyssääntöihin. Toki omassa kodissaan saa valvoa myös yöllä ja monet tekevät esimerkiksi vuorotyötä, mutta hiljaisuutta on noudatettava yleisesti vallitsevan vuorokausirytmin mukaan.

VASTUUT

Vuokralainen on henkilökohtaisesti vastuussa omasta asunnostaan. Siisteys ei ole pelkästään viihtyisyyttä lisäävä asia, vaan se myös huoltaa kotia ja taloa. Esimerkiksi viemäreiden puhdistus, liesituulettimen ja muiden kodinkoneiden huoltaminen tai wc-pöntön oikeanlainen käyttö ovat vuokralaisen vastuulla.

SOSIAALISET SUHTEET

Naapureiden moikkaaminen on hyvä tapa, joka yleensä saa aikaan positiivisen kierteen, jossa lopulta kaikki talon asukkaat moikkaavat toisiaan. Suomalaiseen olemukseen ei juuri kuulu vieraiden kanssa juttelu, mutta näitäkin normeja voisi olla hyvä venytellä? Asukkaat ovat vastuussa myös omista vieraistaan, ja heitä koskevat samat säännöt kuin talon asukkaita.

Kuva
Miehen käden leikkaavat sitruunoita.
Mitkä kodinpitoon liittyvät asiat ovat sinulle mieleisiä tai luontaisia. Kuinka kotityöt, laskut tai vapaa-aika yhteisessä kodissa jaetaan.

Vihdoinkin yhdessä!

Yhteen muuttaminen on monesti taloudellisesti järkevää, mutta suurimpana syynä toimivat yleensä roihuavat tunteet. Rakastuneen parin tai yhteen muuttavien kämppisten kannattaa kuitenkin ennen päätöstä istua rauhassa alas ja käydä läpi pari tärkeää käytännönasiaa.

VUOKRAN MAKSU

Kuinka asumisen kiinteät kulut jaetaan ja kumpi hoitaa laskujen maksamisen käytännössä. Entä jos toisen taloudellinen tilanne muuttuu, kuinka vuokra ja muut kulut silloin hoidetaan. Avoin keskustelu rahasta on tärkeää ja luo molemminpuolista luottamusta, vaikka aihe tuntuisikin vaikealta.

SIISTEYS

Millainen siisteystaso riittää puolin ja toisin. Onko toinen boheemi tavarankerääjä ja toinen himosiivooja. Mitkä kodin siisteyteen liittyvät asiat hoidetaan yhdessä ja mitkä kotityöt jaetaan jommankumman vastuulle. Jo vuokrasopimuksen allekirjoittaminen edellyttää kodinpitoon tiettyä siisteystasoa.

VIERAAT

Yhteen muutettua kodin vieraat koostuvat kahden eri ihmisen ystäväpiiristä. Onko kaikki vieraat aina tervetulleita yhteiseen kotiin, vai halutaanko kotiin rauhoittaa myös vieraista vapaata aikaa. Onko jommankumman ystäväpiirissä ihmisiä, joita toinen ei halua kotiinsa. On myös hyvä jutella siitä, onko yleisesti ottaen vieraat vai asuinkumppanin sen hetkiset toiveet etusijalla.

OMA AIKA JA TILA

Yhdessä asuminen muuttaa myös yksilön omaa henkilökohtaista tilaa. Jos asunto on pieni ja molemmat elävät samassa työ- tai opiskelurytmissä, voi olla vaikea löytää omaa tilaa ja aikaa. Oman tilan tarve on yksilöllistä ja tulee yleensä esille vasta yhdessä asumisen myötä. Kuinka voidaan järjestää molemmille tarvittava määrä myös omaa tilaa ja ymmärtää oman ajan tarvetta loukkaantumatta.  

Kuva
Kädet pitelevät teekuppia sängyllä.
Myös yhdessä asuvat tarvitsevat toisinaan omaa rauhaa ja tilaa. Kuinka omaa aikaa järjestetään ja kuinka siitä jutellaan rakentavasti.

Kuvat: Unsplash